Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 19. júla 2018, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Schválili nový zákon o ochrane osobných údajov

Zdroj: SITA, redaktor: redakcia , pridané: 19.03.2013

Návrh má poskytovať prehľadnejšiu úpravu práv a povinností osôb začlenených do procesu spracúvania osobných údajov.
Schválili nový zákon o ochrane osobných údajov
Zdroj obrázku: Internet
 

Parlament dnes schválil návrh nového zákona o ochrane osobných údajov z dielne ministerstva spravodlivosti a Úradu na ochranu osobných údajov. Právna norma má poskytovať prehľadnejšiu úpravu práv a povinností osôb začlenených do procesu spracúvania osobných údajov.

"Sprehľadnením a zavedením jednoznačnej právnej úpravy sa posilní právna istota nielen fyzických osôb - jednotlivcov pri ochrane ich osobných údajov a uplatňovaní ich práv, ale aj v povinnostiach prevádzkovateľov a sprostredkovateľov," uvádza sa v návrhu. Nový zákon má posilniť aj nezávislé postavenie Úradu na ochranu osobných údajov SR pri výkone dozoru nad ochranou osobných údajov. "Navrhované znenie zákona predstavuje základné a nevyhnutné kroky pre konsolidáciu slovenského právneho poriadku v oblasti ochrany osobných údajov," konštatuje materiál.

Posledná väčšia novela zákona, ktorá významným spôsobom zaviedla zmeny do tohto zákona a posilnila práva fyzických osôb – jednotlivcov na ochranu ich súkromia a osobných údajov, bola prijatá v roku 2005. Odvtedy podľa rezortu spravodlivosti spoločenský vývoj, technologické zmeny ako aj požiadavky v oblasti ochrany osobných údajov ovplyvnili spôsob spracúvania a cezhraničného prenosu čoraz väčšieho množstva osobných údajov aj prístupu k nim. Návrh zákona tak má reflektovať viaceré potreby, a to zo strany dotknutých fyzických osôb, prevádzkovateľov ako aj Úradu na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky ako dozorného orgánu v tejto oblasti. Predkladaným návrhom zákona sa tiež transponuje Smernica Európskeho parlamentu a Rady z roku 1995 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a voľnom pohybe týchto údajov.

Právna norma po podpísaní prezidentom nadobudne účinnosť 1. júna.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


Dnes.Server.sk
Dnešné horúce témy »


Kamenný obklad len z kamenného obchodu! Nákupné...
kaderníctvo, kozmetika, nechtový design, nechto...



Sú tu pre Vás ľahko dostupné pôžičky od 400 Eur...


102 000.00 €
Na predaj byt, 2 izby, rozloha 42 m2
58 000.00 €
Na predaj chata, rozloha 570 m2
31 900.00 €
Na predaj stavebný pozemok, rozloha 825 m2





Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 2 rokmi
Nielen švédske duo však prekvapuje novinkami...
pred 7 rokmi
So zvýšený výkonom motora na 469 kW / 638 k
pred 5 rokmi
Nissan Leaf je nielen najpredávanejším elektromobilom v Severnej Amerike a v Japonsku, ide od úspechu k úspechu aj v Európe, kde stále získava ďalšie ocenenia.
pred 3 rokmi
Spoločnosť Sony Mobile Communications dnes oznámila uvedenie SmartBand 2, doplnok s viacerými snímačmi, zaznamenávajúci udalosti a životné funkcie, ktorý poskytuje plnohodnotné informácie o vašej kondícii, zdraví a hladinách stresu.
pred 8 rokmi
Slnko je už odpradávna priateľom človeka.
pred 5 rokmi
Skupina IMT Smile vyslala do sveta nový singel a hneď aj s videoklipom. Novinka má názov S.O.S. a môžete v nej počuť aj hlas herečky Zuzany Fialovej.
pred 3 rokmi
Ďalším kľúčovým prvkom pre BMW Group je významná úloha zdieľania elektromobilov pri presadzovaní elektrickej mobility v Nemecku ako celku. Vozidlá v systémoch zdieľania elektromobilov podporujú využívanie nabíjacích staníc v mestách, a to predvídateľ
pred 15 rokmi
Skupina Led Zeppelin sa počas svojej hviezdnej kariéry stavala k médiám, a s výnimkou vydávania svojich dlhohrajúcich platní aj k publicite všeobecne, dosť odmietavo.