Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 21. apríla 2018, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Schválili nový zákon o ochrane osobných údajov

Zdroj: SITA, redaktor: redakcia , pridané: 19.03.2013

Návrh má poskytovať prehľadnejšiu úpravu práv a povinností osôb začlenených do procesu spracúvania osobných údajov.
Schválili nový zákon o ochrane osobných údajov
Zdroj obrázku: Internet
 

Parlament dnes schválil návrh nového zákona o ochrane osobných údajov z dielne ministerstva spravodlivosti a Úradu na ochranu osobných údajov. Právna norma má poskytovať prehľadnejšiu úpravu práv a povinností osôb začlenených do procesu spracúvania osobných údajov.

"Sprehľadnením a zavedením jednoznačnej právnej úpravy sa posilní právna istota nielen fyzických osôb - jednotlivcov pri ochrane ich osobných údajov a uplatňovaní ich práv, ale aj v povinnostiach prevádzkovateľov a sprostredkovateľov," uvádza sa v návrhu. Nový zákon má posilniť aj nezávislé postavenie Úradu na ochranu osobných údajov SR pri výkone dozoru nad ochranou osobných údajov. "Navrhované znenie zákona predstavuje základné a nevyhnutné kroky pre konsolidáciu slovenského právneho poriadku v oblasti ochrany osobných údajov," konštatuje materiál.

Posledná väčšia novela zákona, ktorá významným spôsobom zaviedla zmeny do tohto zákona a posilnila práva fyzických osôb – jednotlivcov na ochranu ich súkromia a osobných údajov, bola prijatá v roku 2005. Odvtedy podľa rezortu spravodlivosti spoločenský vývoj, technologické zmeny ako aj požiadavky v oblasti ochrany osobných údajov ovplyvnili spôsob spracúvania a cezhraničného prenosu čoraz väčšieho množstva osobných údajov aj prístupu k nim. Návrh zákona tak má reflektovať viaceré potreby, a to zo strany dotknutých fyzických osôb, prevádzkovateľov ako aj Úradu na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky ako dozorného orgánu v tejto oblasti. Predkladaným návrhom zákona sa tiež transponuje Smernica Európskeho parlamentu a Rady z roku 1995 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a voľnom pohybe týchto údajov.

Právna norma po podpísaní prezidentom nadobudne účinnosť 1. júna.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:



Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 4 rokmi
Formácia sa na Veledrome predstaví v rámci turné Maiden England.
pred 4 rokmi
Ako vyzerá svet dospievajúcich tínedžerov? Aké majú problémy a čo práve riešia? Začítajte sa do zábavnej novinky Prísne tajný denník Miry Danesovej.
pred 5 rokmi
Opravy komplikuje počasie. Nedajú sa robiť, keď sú cesty zasnežené, mokré, keď je teplota pod bodom mrazu. Za týchto podmienok nie je možné dodržať technologické postupy.
pred 5 rokmi
Sound And Fury je inovatívna ilustrovaná digitálna kniha, ktorú zostavil slávny fotograf Neal Preston.
pred 8 rokmi
Ak má látková výmena správne fungovať, potrebuje množstvo tekutiny.
pred 8 rokmi
Krátko pred Vianocami nás Pet Shop Boys potešili výnimočným EP Christmas, ale hlavne v prvý decembrový deň výnimočným koncertom v Bratislave, kde boli prvý raz počas svojej kariéry.
pred 6 rokmi
Klasika, ktorá je skutočný umením a vyznačuje sa absolútnou dokonalosťou. Krásne počúvanie.
pred 4 rokmi
Hlavnou témou filmu je posadnutosť. Posadnutosť láskou, posadnutosť umením, posadnutosť originalitou, posadnutosť napodobňovaním, posadnutosť úspechom, posadnutosť peniazmi a… posadnutosť samým sebou.