Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 24. marca 2019, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Schválili nový zákon o ochrane osobných údajov

Zdroj: SITA, redaktor: redakcia , pridané: 19.03.2013

Návrh má poskytovať prehľadnejšiu úpravu práv a povinností osôb začlenených do procesu spracúvania osobných údajov.
Schválili nový zákon o ochrane osobných údajov
Zdroj obrázku: Internet
 

Parlament dnes schválil návrh nového zákona o ochrane osobných údajov z dielne ministerstva spravodlivosti a Úradu na ochranu osobných údajov. Právna norma má poskytovať prehľadnejšiu úpravu práv a povinností osôb začlenených do procesu spracúvania osobných údajov.

"Sprehľadnením a zavedením jednoznačnej právnej úpravy sa posilní právna istota nielen fyzických osôb - jednotlivcov pri ochrane ich osobných údajov a uplatňovaní ich práv, ale aj v povinnostiach prevádzkovateľov a sprostredkovateľov," uvádza sa v návrhu. Nový zákon má posilniť aj nezávislé postavenie Úradu na ochranu osobných údajov SR pri výkone dozoru nad ochranou osobných údajov. "Navrhované znenie zákona predstavuje základné a nevyhnutné kroky pre konsolidáciu slovenského právneho poriadku v oblasti ochrany osobných údajov," konštatuje materiál.

Posledná väčšia novela zákona, ktorá významným spôsobom zaviedla zmeny do tohto zákona a posilnila práva fyzických osôb – jednotlivcov na ochranu ich súkromia a osobných údajov, bola prijatá v roku 2005. Odvtedy podľa rezortu spravodlivosti spoločenský vývoj, technologické zmeny ako aj požiadavky v oblasti ochrany osobných údajov ovplyvnili spôsob spracúvania a cezhraničného prenosu čoraz väčšieho množstva osobných údajov aj prístupu k nim. Návrh zákona tak má reflektovať viaceré potreby, a to zo strany dotknutých fyzických osôb, prevádzkovateľov ako aj Úradu na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky ako dozorného orgánu v tejto oblasti. Predkladaným návrhom zákona sa tiež transponuje Smernica Európskeho parlamentu a Rady z roku 1995 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a voľnom pohybe týchto údajov.

Právna norma po podpísaní prezidentom nadobudne účinnosť 1. júna.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:



Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 7 rokmi
Nízke emisie a praktickosť bez kompromisov
pred 6 rokmi
Doplnkovým zdrojom tekutín môže byť aj ovocie a zelenina, ktorých sezóna vrcholí práve počas dovolenkového obdobia.
pred 8 rokmi
Snímku režiséra Tomáša Luňáka uvedú v hlavnom programe filmového festivalu v Benátkach, do hlavnej súťaže sa však neprebojovala
pred 6 rokmi
Na tohtoročnom turné, ktoré odštartuje 5. apríla na Tahiti vo Francúzskej Polynézii, predstaví okrem iného aj kompiláciu La sesión cubana (2012).
pred 6 rokmi
Niekdajší člen The Beatles sa predstaví 27. júna na Štadióne Ernsta Happela.
pred 7 rokmi
Internetová encyklopédia Wikipedia preruší v stredu na 24 hodín svoju činnosť v angličtine na protest proti návrhom zákona proti internetovému pirátstvu.
pred 5 rokmi
Cameron Diaz film popisuje slovami: „Je to film o priateľstve a o ženách. Životy týchto troch žien sú také odlišné, že by sa za normálnych okolností ich cesty nikdy neskrížili. A pretože majú spoločnú jednu vec dajú sa dohromady a stane sa z nich tím
pred 7 rokmi
Úpal sa prejavuje sa zvýšenou teplotou, bolesťami hlavy, povrchným a zrýchleným dýchaním, rýchlym pulzom a nevoľnosťou