Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 22. júla 2019, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Schválili nový zákon o ochrane osobných údajov

Zdroj: SITA, redaktor: redakcia , pridané: 19.03.2013

Návrh má poskytovať prehľadnejšiu úpravu práv a povinností osôb začlenených do procesu spracúvania osobných údajov.
Schválili nový zákon o ochrane osobných údajov
Zdroj obrázku: Internet
 

Parlament dnes schválil návrh nového zákona o ochrane osobných údajov z dielne ministerstva spravodlivosti a Úradu na ochranu osobných údajov. Právna norma má poskytovať prehľadnejšiu úpravu práv a povinností osôb začlenených do procesu spracúvania osobných údajov.

"Sprehľadnením a zavedením jednoznačnej právnej úpravy sa posilní právna istota nielen fyzických osôb - jednotlivcov pri ochrane ich osobných údajov a uplatňovaní ich práv, ale aj v povinnostiach prevádzkovateľov a sprostredkovateľov," uvádza sa v návrhu. Nový zákon má posilniť aj nezávislé postavenie Úradu na ochranu osobných údajov SR pri výkone dozoru nad ochranou osobných údajov. "Navrhované znenie zákona predstavuje základné a nevyhnutné kroky pre konsolidáciu slovenského právneho poriadku v oblasti ochrany osobných údajov," konštatuje materiál.

Posledná väčšia novela zákona, ktorá významným spôsobom zaviedla zmeny do tohto zákona a posilnila práva fyzických osôb – jednotlivcov na ochranu ich súkromia a osobných údajov, bola prijatá v roku 2005. Odvtedy podľa rezortu spravodlivosti spoločenský vývoj, technologické zmeny ako aj požiadavky v oblasti ochrany osobných údajov ovplyvnili spôsob spracúvania a cezhraničného prenosu čoraz väčšieho množstva osobných údajov aj prístupu k nim. Návrh zákona tak má reflektovať viaceré potreby, a to zo strany dotknutých fyzických osôb, prevádzkovateľov ako aj Úradu na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky ako dozorného orgánu v tejto oblasti. Predkladaným návrhom zákona sa tiež transponuje Smernica Európskeho parlamentu a Rady z roku 1995 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a voľnom pohybe týchto údajov.

Právna norma po podpísaní prezidentom nadobudne účinnosť 1. júna.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:



Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 8 rokmi
...bude zabezpečovať bezpečnosť pretekov F1
pred 7 rokmi
Total Recall je akčný thriller o realite a spomienkach opäť inšpirovaný známou poviedkou We Can Remember It For You Wholesale od Philipa K. Dicka.
pred 7 rokmi
A ak ste mali doteraz pocit, že doba je pretechnizovaná, to ste zrejme ešte nepočuli o Klout skóre.
pred 4 rokmi
Dvaja muži a dievča tvoria súčasť veľmi neobvyklého vzťahového trojuholníka, ktorý sa vytvoril v laboratórnom komplexe skrytom v srdci aljašskej divočiny.
pred 5 rokmi
Trojica švédskych DJ-ov vystupujúcich pod názvom Swedish House Mafia sa v nasledujúcich týždňoch ešte raz pripomenie, a to vo veľkom štýle! Fanúšikovia si budú môcť zakúpiť film mapujúci ich kariéru aj so soundtrackom.
pred 5 rokmi
Romantický príbeh rozprávajúci osudy vdovy Nikki, ktorá niekoľko rokov po smrti manžela stretáva Toma, ktorý je takmer presnou kópiou jej mŕtveho muža.
pred 7 rokmi
Soľ nad zlato, O troch grošoch, Zlatovláska, Popolvár, či Ako išlo vajce na vandrovku. Tieto rozprávky by malo poznať každé dieťa.
pred 8 rokmi
Nielen ovocie a zelenina patria medzi úhlavných nepriateľov rakoviny. Do neoficiálnej top 10 sa dostali aj nasledujúce potraviny...