Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 21. septembra 2018, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Schválili nový zákon o ochrane osobných údajov

Zdroj: SITA, redaktor: redakcia , pridané: 19.03.2013

Návrh má poskytovať prehľadnejšiu úpravu práv a povinností osôb začlenených do procesu spracúvania osobných údajov.
Schválili nový zákon o ochrane osobných údajov
Zdroj obrázku: Internet
 

Parlament dnes schválil návrh nového zákona o ochrane osobných údajov z dielne ministerstva spravodlivosti a Úradu na ochranu osobných údajov. Právna norma má poskytovať prehľadnejšiu úpravu práv a povinností osôb začlenených do procesu spracúvania osobných údajov.

"Sprehľadnením a zavedením jednoznačnej právnej úpravy sa posilní právna istota nielen fyzických osôb - jednotlivcov pri ochrane ich osobných údajov a uplatňovaní ich práv, ale aj v povinnostiach prevádzkovateľov a sprostredkovateľov," uvádza sa v návrhu. Nový zákon má posilniť aj nezávislé postavenie Úradu na ochranu osobných údajov SR pri výkone dozoru nad ochranou osobných údajov. "Navrhované znenie zákona predstavuje základné a nevyhnutné kroky pre konsolidáciu slovenského právneho poriadku v oblasti ochrany osobných údajov," konštatuje materiál.

Posledná väčšia novela zákona, ktorá významným spôsobom zaviedla zmeny do tohto zákona a posilnila práva fyzických osôb – jednotlivcov na ochranu ich súkromia a osobných údajov, bola prijatá v roku 2005. Odvtedy podľa rezortu spravodlivosti spoločenský vývoj, technologické zmeny ako aj požiadavky v oblasti ochrany osobných údajov ovplyvnili spôsob spracúvania a cezhraničného prenosu čoraz väčšieho množstva osobných údajov aj prístupu k nim. Návrh zákona tak má reflektovať viaceré potreby, a to zo strany dotknutých fyzických osôb, prevádzkovateľov ako aj Úradu na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky ako dozorného orgánu v tejto oblasti. Predkladaným návrhom zákona sa tiež transponuje Smernica Európskeho parlamentu a Rady z roku 1995 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a voľnom pohybe týchto údajov.

Právna norma po podpísaní prezidentom nadobudne účinnosť 1. júna.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:



Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 6 rokmi
Došlo k závažnej dopravnej nehode, ktorá vyžaduje prítomnosť zástupcu štátu.
pred 6 rokmi
Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila v roku 1990 1. október za Medzinárodný deň starších ľudí, cieľom ktorého je poukázať na postavenie a problémy staršej populácie
pred 4 rokmi
Začiatok a koniec stredoeurópskeho času určuje vládne nariadenie, ktoré stanovilo zmeny času do roku 2016.
pred 2 rokmi
A parafrázovaním možno dôjsť k jedinému záveru a to, že resuscitácia dopadla na výbornú.
pred 5 rokmi
Nový album americkej speváčky Mariah Carey s názvom The Art of Letting Go vyjde 6. mája.
pred 9 rokmi
Rovnako ako pri sexe aj pri jedle platí: rozhodujúci je pôžitok.
pred 8 rokmi
Keďže v našich luhoch a hájoch ešte nie je meno tejto exotickej krásky tak známe, poďme si ju najskôr pár vetami predstaviť.