Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 17. novembra 2019, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Schválili nový zákon o ochrane osobných údajov

Zdroj: SITA, redaktor: redakcia , pridané: 19.03.2013

Návrh má poskytovať prehľadnejšiu úpravu práv a povinností osôb začlenených do procesu spracúvania osobných údajov.
Schválili nový zákon o ochrane osobných údajov
Zdroj obrázku: Internet
 

Parlament dnes schválil návrh nového zákona o ochrane osobných údajov z dielne ministerstva spravodlivosti a Úradu na ochranu osobných údajov. Právna norma má poskytovať prehľadnejšiu úpravu práv a povinností osôb začlenených do procesu spracúvania osobných údajov.

"Sprehľadnením a zavedením jednoznačnej právnej úpravy sa posilní právna istota nielen fyzických osôb - jednotlivcov pri ochrane ich osobných údajov a uplatňovaní ich práv, ale aj v povinnostiach prevádzkovateľov a sprostredkovateľov," uvádza sa v návrhu. Nový zákon má posilniť aj nezávislé postavenie Úradu na ochranu osobných údajov SR pri výkone dozoru nad ochranou osobných údajov. "Navrhované znenie zákona predstavuje základné a nevyhnutné kroky pre konsolidáciu slovenského právneho poriadku v oblasti ochrany osobných údajov," konštatuje materiál.

Posledná väčšia novela zákona, ktorá významným spôsobom zaviedla zmeny do tohto zákona a posilnila práva fyzických osôb – jednotlivcov na ochranu ich súkromia a osobných údajov, bola prijatá v roku 2005. Odvtedy podľa rezortu spravodlivosti spoločenský vývoj, technologické zmeny ako aj požiadavky v oblasti ochrany osobných údajov ovplyvnili spôsob spracúvania a cezhraničného prenosu čoraz väčšieho množstva osobných údajov aj prístupu k nim. Návrh zákona tak má reflektovať viaceré potreby, a to zo strany dotknutých fyzických osôb, prevádzkovateľov ako aj Úradu na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky ako dozorného orgánu v tejto oblasti. Predkladaným návrhom zákona sa tiež transponuje Smernica Európskeho parlamentu a Rady z roku 1995 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a voľnom pohybe týchto údajov.

Právna norma po podpísaní prezidentom nadobudne účinnosť 1. júna.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


Dnes.Server.sk
Dnešné horúce témy »


Výroba pečiatok, vizitiek, gravírovanie laserom...
Lacný golfový obchod, tovar na sklade, golfové ...





129 000.00 €
Na predaj byt, 2 izby, rozloha 53.50 m2, balkón...
129 000.00 €
Na predaj byt, 3 izby, rozloha 64 m2, balkón, l...
200 545.00 €
Na predaj byt, 3 izby, rozloha 108 m2





Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 11 rokmi
Autogénny tréning vznikol ako relaxačná metóda v roku 1926.
pred 8 rokmi
Kanadský držiteľ troch Oscarov je už po sólovom ponore do hĺbky 10 902 až 10 916 metrov pod hladinu Tichého oceánu späť na súši.
pred 6 rokmi
Motorom rastu tržieb spoločnosti Facebook boli príjmy z mobilnej reklamy, ktoré tvoria 49 % z celkových príjmov spoločnosti z reklamy.
pred 6 rokmi
Záznam vznikol na koncerte (alebo zostrihom viacerých koncertov) v austrálskom Melbourne a je v podstate úplne jedno, prečo kamera naplno vrčala práve tam.
pred 5 rokmi
Prečítajte si Justinov fascinujúci príbeh a zistite všetko, čo ste chceli vedieť o najväčšej popovej hviezde súčasnosti.
pred 8 rokmi
V súčasnosti najlepšia a najúspešnejšia tanečná show na svete, ktorú založil Michael Flatley mieri opäť do Bratislavy.
pred 9 rokmi
Súboj dvojičiek sa blíži... a to doslovne. Vo štvrtkovom semifinále Eurosongu sa totiž okrem našich Twiins predstavia aj írski Jedward.
pred 5 rokmi
Skutočnú filmovú horúčku a množstvo osobností si mohli vychutnať návštevníci 49. ročníka najväčšieho filmového sviatku v Čechách – Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch 2014, ktorý sa odohral uplynulý týždeň.