Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 16. decembra 2018, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Schválili nový zákon o ochrane osobných údajov

Zdroj: SITA, redaktor: redakcia , pridané: 19.03.2013

Návrh má poskytovať prehľadnejšiu úpravu práv a povinností osôb začlenených do procesu spracúvania osobných údajov.
Schválili nový zákon o ochrane osobných údajov
Zdroj obrázku: Internet
 

Parlament dnes schválil návrh nového zákona o ochrane osobných údajov z dielne ministerstva spravodlivosti a Úradu na ochranu osobných údajov. Právna norma má poskytovať prehľadnejšiu úpravu práv a povinností osôb začlenených do procesu spracúvania osobných údajov.

"Sprehľadnením a zavedením jednoznačnej právnej úpravy sa posilní právna istota nielen fyzických osôb - jednotlivcov pri ochrane ich osobných údajov a uplatňovaní ich práv, ale aj v povinnostiach prevádzkovateľov a sprostredkovateľov," uvádza sa v návrhu. Nový zákon má posilniť aj nezávislé postavenie Úradu na ochranu osobných údajov SR pri výkone dozoru nad ochranou osobných údajov. "Navrhované znenie zákona predstavuje základné a nevyhnutné kroky pre konsolidáciu slovenského právneho poriadku v oblasti ochrany osobných údajov," konštatuje materiál.

Posledná väčšia novela zákona, ktorá významným spôsobom zaviedla zmeny do tohto zákona a posilnila práva fyzických osôb – jednotlivcov na ochranu ich súkromia a osobných údajov, bola prijatá v roku 2005. Odvtedy podľa rezortu spravodlivosti spoločenský vývoj, technologické zmeny ako aj požiadavky v oblasti ochrany osobných údajov ovplyvnili spôsob spracúvania a cezhraničného prenosu čoraz väčšieho množstva osobných údajov aj prístupu k nim. Návrh zákona tak má reflektovať viaceré potreby, a to zo strany dotknutých fyzických osôb, prevádzkovateľov ako aj Úradu na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky ako dozorného orgánu v tejto oblasti. Predkladaným návrhom zákona sa tiež transponuje Smernica Európskeho parlamentu a Rady z roku 1995 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a voľnom pohybe týchto údajov.

Právna norma po podpísaní prezidentom nadobudne účinnosť 1. júna.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:



Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 7 rokmi
Underworld: Prebudenie prináša po prvý krát novú tretiu dimenziu do epickej bitky medzi upírmi a lycanmi.
pred 6 rokmi
Pôjde o najväčší samostatný koncert, aký Farna dosiaľ predviedla na Slovensku.
pred 4 rokmi
Poštár Pat, skromný a obľúbený doručovateľ pošty, žije so svojou ženou Sárou a ich mladým synom Juliánom idylický život na britskom vidieku, v svojráznej dedinke Zelené údolie.
pred 10 rokmi
Na svete nájdeme veľa vecí, ktoré si vyžadujú silné presvedčenie.
pred 3 rokmi
Známy skladateľ ho odštartuje v polovici januára v Prahe a vráti sa aj do Bratislavy.
pred 10 rokmi
Vitamíny patria medzi organické zlúčeniny, ktoré si nemôže organizmus sám vyrobiť. V malých množstvách pôsobia ako katalyzátory metabolických procesov.
pred 3 rokmi
Rockový projekt Dilemma potešil fanúšikov dobrou správou – po trojročnej albumovej odmlke plánuje tento rok vydať novú, v poradí štvrtú štúdiový album.
pred 6 rokmi
Nová kniha Na sociálnej sieti je o známostiach a láskach na internete z pera lektorky a koučky pre osobnostný rozvoj Evy Martinovičovej.