Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 20. augusta 2018, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Pokuty za porušovanie ochrany osobných údajov zmiernia

Zdroj: SITA, redaktor: redakcia , pridané: 27.03.2014

Za porušovanie zákona o ochrane osobných údajov by už nemali byť pokuty povinné - Úrad na ochranu osobných údajov sa bude môcť rozhodnúť, či pokutu uloží, alebo nie.
Pokuty za porušovanie ochrany osobných údajov zmiernia
Zdroj obrázku: SXC/free
 

Za porušovanie zákona o ochrane osobných údajov by už nemali byť pokuty povinné - Úrad na ochranu osobných údajov sa bude môcť rozhodnúť, či pokutu uloží, alebo nie.

Ukladanie pokút a poriadkových pokút by tak malo závisieť od jednotlivých typov povinností, ktoré zamestnávateľom z tohto zákona plynú a závažnosti jeho prípadného porušenia. Výrazne má tiež klesnúť sadzobník pokút. Takúto zmenu prináša novela zákona o ochrane osobných údajov, ktorú dnes parlament posunul do druhého čítania. Parlament sa návrhom zaoberá v skrátenom legislatívnom konaní. "Je to reakcia na tie signály, ktoré dostal predseda vlády, že to bolo mimoriadne byrokraticky zaťažujúce. Je to rýchla reakcia,“ vysvetlil podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Súčasný zákon, ktorý je v praxi približne rok, opakovane kritizovali zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) a Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ SR). Normu považujú za administratívny nezmysel desaťročia. Zákon je podľa zamestnávateľov svojimi nevykonateľnými a absurdnými ustanoveniami ťažko aplikovateľný v praxi a predstavuje iba zbytočnú finančnú záťaž. Reálne posilnenie ochrany osobných údajov je však otázne. Pokuty označili zamestnávatelia za likvidačné.

Účelom predkladaného materiálu je najmä minimalizovať nejasnosti a zjednodušiť a uľahčiť niektoré požiadavky pri plnení povinností v rámci procesu spracúvania osobných údajov fyzických osôb zo strany prevádzkovateľov a sprostredkovateľov. Podľa vlády zohľadňuje predložený návrh zákona predovšetkým vzťah medzi prevádzkovateľom a oprávnenou osobou, ktorá u prevádzkovateľa prichádza do styku s osobnými údajmi. Zamestnávatelia označili za problematickú pozíciu tejto zodpovednej osoby v súčasnom platnom zákone, ktorá podlieha povinnosti vykonať skúšku na úrade, pričom podľa zákona nesie neustále riziko uloženia pokuty až do výšky tritisíc eur.

Návrh zákona v definícii oprávnenej osoby v tejto súvislosti predpokladá zmenu, a to z pracovného pomeru na pracovnoprávny vzťah. Dôvodom je to, že vznik funkcie oprávnenej osoby nie je viazaný výlučne len na pracovný pomer, ale oprávnenou osobou môže byť napríklad aj fyzická osoba, ktorá vykonáva činnosť na základe dohody o vykonaní práce alebo dohody o pracovnej činnosti, či fyzická osoba, vykonávajúca absolventskú prax. Novela zákona má zároveň pri oprávnenej osobe snahu znížiť aj administratívnu záťaž, a to pokiaľ ide o obsah poučenia oprávnenej osoby, preto navrhuje jeho rozsah zúžiť.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:



Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 3 rokmi
Po predošlom dynamickom singli Unpredictable prichádza Celeste Buckingham s romantickou skladbou Loving You.
pred 5 rokmi
Rozprávať o nej bude 5. marca na besede v bratislavskom kníhkupectve Martinus.sk na Obchodnej ulici.
pred 6 rokmi
Volá sa Viky a pochádza z Prešova. Hneď ako sa na internete objavil klip kapely Sunlips v ktorej spieva sa začalo špekulovať o tom, že speváčka to hrá na Katy Perry.
pred 6 rokmi
Japonská automobilka podľa federálneho ministerstva dopravy oneskorene informovala úrady o bezpečnostných problémoch a nezabezpečila včasné zvolanie vozidiel na opravu.
pred 5 rokmi
Bubeník Butch Vig si myslí, že prácu na šiestej štúdiovke by mohli stihnúť za polroka, rovnako ako v prípade albumu Not Your Kind of People (2012).
pred 4 rokmi
Hyundai najnovšie ponúka svoj úspešný kompaktný typ ix20 v Nemecku aj ako špeciálny model s označením Crossline.
pred 6 rokmi
Štýlový monitor s Full HD rozlíšením a vynikajúcim ozvučením prehráva hudbu, videá, či fotky priamo z iPhoneu bez nutnosti pripojenia k počítaču. iPhone či iPod sa pritom zároveň dobíjajú.
pred 4 rokmi
Nový rad unifikovaných bezpečnostných brán (USG) ponúka gigabitovú priepustnosť, prepracovanú ochranu pred malwarom a inteligentné riadenie aplikácií.