Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 13. júla 2020, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Pokuty za porušovanie ochrany osobných údajov zmiernia

Zdroj: SITA, redaktor: redakcia , pridané: 27.03.2014

Za porušovanie zákona o ochrane osobných údajov by už nemali byť pokuty povinné - Úrad na ochranu osobných údajov sa bude môcť rozhodnúť, či pokutu uloží, alebo nie.
Pokuty za porušovanie ochrany osobných údajov zmiernia
Zdroj obrázku: SXC/free
 

Za porušovanie zákona o ochrane osobných údajov by už nemali byť pokuty povinné - Úrad na ochranu osobných údajov sa bude môcť rozhodnúť, či pokutu uloží, alebo nie.

Ukladanie pokút a poriadkových pokút by tak malo závisieť od jednotlivých typov povinností, ktoré zamestnávateľom z tohto zákona plynú a závažnosti jeho prípadného porušenia. Výrazne má tiež klesnúť sadzobník pokút. Takúto zmenu prináša novela zákona o ochrane osobných údajov, ktorú dnes parlament posunul do druhého čítania. Parlament sa návrhom zaoberá v skrátenom legislatívnom konaní. "Je to reakcia na tie signály, ktoré dostal predseda vlády, že to bolo mimoriadne byrokraticky zaťažujúce. Je to rýchla reakcia,“ vysvetlil podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Súčasný zákon, ktorý je v praxi približne rok, opakovane kritizovali zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) a Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ SR). Normu považujú za administratívny nezmysel desaťročia. Zákon je podľa zamestnávateľov svojimi nevykonateľnými a absurdnými ustanoveniami ťažko aplikovateľný v praxi a predstavuje iba zbytočnú finančnú záťaž. Reálne posilnenie ochrany osobných údajov je však otázne. Pokuty označili zamestnávatelia za likvidačné.

Účelom predkladaného materiálu je najmä minimalizovať nejasnosti a zjednodušiť a uľahčiť niektoré požiadavky pri plnení povinností v rámci procesu spracúvania osobných údajov fyzických osôb zo strany prevádzkovateľov a sprostredkovateľov. Podľa vlády zohľadňuje predložený návrh zákona predovšetkým vzťah medzi prevádzkovateľom a oprávnenou osobou, ktorá u prevádzkovateľa prichádza do styku s osobnými údajmi. Zamestnávatelia označili za problematickú pozíciu tejto zodpovednej osoby v súčasnom platnom zákone, ktorá podlieha povinnosti vykonať skúšku na úrade, pričom podľa zákona nesie neustále riziko uloženia pokuty až do výšky tritisíc eur.

Návrh zákona v definícii oprávnenej osoby v tejto súvislosti predpokladá zmenu, a to z pracovného pomeru na pracovnoprávny vzťah. Dôvodom je to, že vznik funkcie oprávnenej osoby nie je viazaný výlučne len na pracovný pomer, ale oprávnenou osobou môže byť napríklad aj fyzická osoba, ktorá vykonáva činnosť na základe dohody o vykonaní práce alebo dohody o pracovnej činnosti, či fyzická osoba, vykonávajúca absolventskú prax. Novela zákona má zároveň pri oprávnenej osobe snahu znížiť aj administratívnu záťaž, a to pokiaľ ide o obsah poučenia oprávnenej osoby, preto navrhuje jeho rozsah zúžiť.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


Dnes.Server.sk
Dnešné horúce témy »


VÝKUP, PREDAJ A PRENÁJOM NEHNUTEĹNOSTÍ
Aktuálne trendy a novinky zo sveta spodnej biel...





1 000.00 €
Na predaj byt, 2 izby, rozloha 56 m2, novostavb...
10.00 € /mesiac
Na prenájom kancelársky priestor, rozloha 1 m2
10 888.00 €
Na predaj poľnohospodársky pozemok, rozloha 15 ...





Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 7 rokmi
Režisér Mark Tonderai natočil skôr pôsobivý psychotrailer, ktorému síce do dokonalosti veľa chýba, ale na druhej strane sa nikto pri ňom nebude nudiť.
pred 8 rokmi
Seal si ako predkapelu nemohol priať nikoho lepšieho. Celeste Buckingham.
pred 7 rokmi
Japonskej kapele Shonen Knife, ktorá vystúpi budúci pondelok 16. septembra v bratislavskom Kultúrnom centre Dunaj, bude predskakovať rakúske electropopové duo My Name Is Music.
pred 12 rokmi
Spoločnosť Garmin predstavila nového zástupcu úspešnej a obľúbenej série tréningových prístrojov – Forerunner.
pred 8 rokmi
Nová generácia Nissanu Note sa prezentuje novým, príťažlivým dizajnom, ktorý vychádza zo štúdie Invitation Concept predvedenej na autosalóne v Ženeve.
pred 7 rokmi
Vedci tvrdia, že správanie detí formuje predovšetkým výchova a vplyv televízie je zanedbateľný.
pred 5 rokmi
S príchodom Terryho O‘Neilla v roku 1963 nastala aj revolúcia v tvorbe intímnych portrétov. Upustil od formálnosti a mnohé z jeho objektov sa dokonca stali jeho priateľmi.
pred 7 rokmi
Predstavte si, že sa jedno voľné popoludnie nudíte a toto sa vám dostane do rúk. Fajn, pokus o dobrú komédiu síce nevyšiel na sto percent a po hodine a pol sa vám bude zdať, že to má už cez dve hodiny, ale ustáť sa to dá.