Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 20. novembra 2017, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Pokuty za porušovanie ochrany osobných údajov zmiernia

Zdroj: SITA, redaktor: redakcia , pridané: 27.03.2014

Za porušovanie zákona o ochrane osobných údajov by už nemali byť pokuty povinné - Úrad na ochranu osobných údajov sa bude môcť rozhodnúť, či pokutu uloží, alebo nie.
Pokuty za porušovanie ochrany osobných údajov zmiernia
Zdroj obrázku: SXC/free
 

Za porušovanie zákona o ochrane osobných údajov by už nemali byť pokuty povinné - Úrad na ochranu osobných údajov sa bude môcť rozhodnúť, či pokutu uloží, alebo nie.

Ukladanie pokút a poriadkových pokút by tak malo závisieť od jednotlivých typov povinností, ktoré zamestnávateľom z tohto zákona plynú a závažnosti jeho prípadného porušenia. Výrazne má tiež klesnúť sadzobník pokút. Takúto zmenu prináša novela zákona o ochrane osobných údajov, ktorú dnes parlament posunul do druhého čítania. Parlament sa návrhom zaoberá v skrátenom legislatívnom konaní. "Je to reakcia na tie signály, ktoré dostal predseda vlády, že to bolo mimoriadne byrokraticky zaťažujúce. Je to rýchla reakcia,“ vysvetlil podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Súčasný zákon, ktorý je v praxi približne rok, opakovane kritizovali zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) a Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ SR). Normu považujú za administratívny nezmysel desaťročia. Zákon je podľa zamestnávateľov svojimi nevykonateľnými a absurdnými ustanoveniami ťažko aplikovateľný v praxi a predstavuje iba zbytočnú finančnú záťaž. Reálne posilnenie ochrany osobných údajov je však otázne. Pokuty označili zamestnávatelia za likvidačné.

Účelom predkladaného materiálu je najmä minimalizovať nejasnosti a zjednodušiť a uľahčiť niektoré požiadavky pri plnení povinností v rámci procesu spracúvania osobných údajov fyzických osôb zo strany prevádzkovateľov a sprostredkovateľov. Podľa vlády zohľadňuje predložený návrh zákona predovšetkým vzťah medzi prevádzkovateľom a oprávnenou osobou, ktorá u prevádzkovateľa prichádza do styku s osobnými údajmi. Zamestnávatelia označili za problematickú pozíciu tejto zodpovednej osoby v súčasnom platnom zákone, ktorá podlieha povinnosti vykonať skúšku na úrade, pričom podľa zákona nesie neustále riziko uloženia pokuty až do výšky tritisíc eur.

Návrh zákona v definícii oprávnenej osoby v tejto súvislosti predpokladá zmenu, a to z pracovného pomeru na pracovnoprávny vzťah. Dôvodom je to, že vznik funkcie oprávnenej osoby nie je viazaný výlučne len na pracovný pomer, ale oprávnenou osobou môže byť napríklad aj fyzická osoba, ktorá vykonáva činnosť na základe dohody o vykonaní práce alebo dohody o pracovnej činnosti, či fyzická osoba, vykonávajúca absolventskú prax. Novela zákona má zároveň pri oprávnenej osobe snahu znížiť aj administratívnu záťaž, a to pokiaľ ide o obsah poučenia oprávnenej osoby, preto navrhuje jeho rozsah zúžiť.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


Dnes.Server.sk
Dnešné horúce témy »


Spločnosť IPB Real s.r.o. ponúka služby v oblas...
Poradenstvo pre zdravý život



Ponúkam kompletné elektroinštalačné práce v rod...
Vykonávame elektroinštalácie (i menšieho rozsah...
Opravy zásuviek,vypínačov,svietidiel,bytových z...

- metabolická analýza tela - meranie na špeciál...
PLATOVÉ PODMIENKY 3,70€/hod netto + variabilná...
ak chcete vedieť viac napíšte mi email, nechajt...

75 000.00 €
Na predaj byt, garsónka, rozloha 28 m2, novostavba
123 000.00 €
Na predaj stavebný pozemok, rozloha 509 m2
41 900.00 €
Na predaj byt, 2 izby, rozloha 65.50 m2





Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 7 rokmi
U nás je to už raz tak.
pred 5 rokmi
Predchádzať chorobám je oveľa lepšie a účinnejšie ako ich liečiť, preto je dobré zamerať sa na prírodnú prevenciu.
pred 2 rokmi
Spoločnosť TP-LINK, popredný svetový dodávateľ aktívnych sieťových prvkov pre malé a stredné firmy, predstavuje na slovenskom trhu inteligentný sieťový switch TP-LINK T1600G-52TS (TL-SG2452).
pred 5 rokmi
Britský tím stavil na fínsko-venezuelskú kombináciu, Bruno Senna je na odchode
pred 5 rokmi
Vyplýva to z novely zákona o cestnej premávke poslancov za SaS, ktorá nadobudla účinnosť začiatkom mája.
pred 7 rokmi
Športový hybrid. Tak o svojej novinke hovorí Honda a asi tušíte, ako sa na podobné marketingové výmysly pozeráme my.
pred 6 rokmi
Ak má s vami Smrť úmysel, nájde si vás...
pred 16 rokmi
7-miestna Honda Stream nie je len nástupcom prvého veľkopriestorového vozidla Honda Shuttle ale možno ju označiť za odpoveď ...