Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 16. januára 2018, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Pokuty za porušovanie ochrany osobných údajov zmiernia

Zdroj: SITA, redaktor: redakcia , pridané: 27.03.2014

Za porušovanie zákona o ochrane osobných údajov by už nemali byť pokuty povinné - Úrad na ochranu osobných údajov sa bude môcť rozhodnúť, či pokutu uloží, alebo nie.
Pokuty za porušovanie ochrany osobných údajov zmiernia
Zdroj obrázku: SXC/free
 

Za porušovanie zákona o ochrane osobných údajov by už nemali byť pokuty povinné - Úrad na ochranu osobných údajov sa bude môcť rozhodnúť, či pokutu uloží, alebo nie.

Ukladanie pokút a poriadkových pokút by tak malo závisieť od jednotlivých typov povinností, ktoré zamestnávateľom z tohto zákona plynú a závažnosti jeho prípadného porušenia. Výrazne má tiež klesnúť sadzobník pokút. Takúto zmenu prináša novela zákona o ochrane osobných údajov, ktorú dnes parlament posunul do druhého čítania. Parlament sa návrhom zaoberá v skrátenom legislatívnom konaní. "Je to reakcia na tie signály, ktoré dostal predseda vlády, že to bolo mimoriadne byrokraticky zaťažujúce. Je to rýchla reakcia,“ vysvetlil podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Súčasný zákon, ktorý je v praxi približne rok, opakovane kritizovali zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) a Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ SR). Normu považujú za administratívny nezmysel desaťročia. Zákon je podľa zamestnávateľov svojimi nevykonateľnými a absurdnými ustanoveniami ťažko aplikovateľný v praxi a predstavuje iba zbytočnú finančnú záťaž. Reálne posilnenie ochrany osobných údajov je však otázne. Pokuty označili zamestnávatelia za likvidačné.

Účelom predkladaného materiálu je najmä minimalizovať nejasnosti a zjednodušiť a uľahčiť niektoré požiadavky pri plnení povinností v rámci procesu spracúvania osobných údajov fyzických osôb zo strany prevádzkovateľov a sprostredkovateľov. Podľa vlády zohľadňuje predložený návrh zákona predovšetkým vzťah medzi prevádzkovateľom a oprávnenou osobou, ktorá u prevádzkovateľa prichádza do styku s osobnými údajmi. Zamestnávatelia označili za problematickú pozíciu tejto zodpovednej osoby v súčasnom platnom zákone, ktorá podlieha povinnosti vykonať skúšku na úrade, pričom podľa zákona nesie neustále riziko uloženia pokuty až do výšky tritisíc eur.

Návrh zákona v definícii oprávnenej osoby v tejto súvislosti predpokladá zmenu, a to z pracovného pomeru na pracovnoprávny vzťah. Dôvodom je to, že vznik funkcie oprávnenej osoby nie je viazaný výlučne len na pracovný pomer, ale oprávnenou osobou môže byť napríklad aj fyzická osoba, ktorá vykonáva činnosť na základe dohody o vykonaní práce alebo dohody o pracovnej činnosti, či fyzická osoba, vykonávajúca absolventskú prax. Novela zákona má zároveň pri oprávnenej osobe snahu znížiť aj administratívnu záťaž, a to pokiaľ ide o obsah poučenia oprávnenej osoby, preto navrhuje jeho rozsah zúžiť.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


Dnes.Server.sk
Dnešné horúce témy »


Ponúkame stoly, stoličky, barové stoličky, kon...
Komplexné služby v oblasti jednoduchého a podvo...



Najväčší výber originál generík Viagra Cialis a...

Ahoj všetci, mám kapitál, ktorý sa použije na p...
Ide o nenáročnú prácu pri obsluhe lisovacieho s...
financovanie úverov Máme veľmi vysoký kapitá...

140 000.00 €
Na predaj záhrada, rozloha 1 821 m2
118 915.00 €
Na predaj byt, 3 izby, rozloha 66.05 m2, novost...
139 000.00 €
Na predaj rodinný dom, rozloha 230 m2





Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 5 rokmi
Legendárneho japonského filmára ocení Americká asociácia scenáristov zo západného pobrežia Writers Guild of America West (WGAW).
pred 7 rokmi
Z tvorivej dielne disneyovského štúdia Pixar, ktoré stálo aj pri zrode filmov Hľadá sa Nemo,...
pred 8 rokmi
Niet pochýb, že každý veľký príbeh má svoj čarovný začiatok.
pred 15 rokmi
Naftové motory BMW s priamym vstrekovaním paliva patria vo svojich objemových triedach medzi špičku.
pred 4 rokmi
Logitech predstavuje prvú prispôsobiteľnú hernú myš svojej kategórie v rade Logitech G.
pred 4 rokmi
Knižka renomovaného a aj na Slovensku obľúbeného autora o sile finančného vzdelania, ale aj o tom, čo vás o peniazoch v škole nenaučia...
pred 6 rokmi
Misha bilancuje uplynulých desať rokov jej pôsobenia na scéne pop music.
pred 6 rokmi
Lindsay Lohan zažalovala rappera Pitbulla za to, že ju spomína v skladbe Give Me Everything.