Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 18. júna 2018, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Pokuty za porušovanie ochrany osobných údajov zmiernia

Zdroj: SITA, redaktor: redakcia , pridané: 27.03.2014

Za porušovanie zákona o ochrane osobných údajov by už nemali byť pokuty povinné - Úrad na ochranu osobných údajov sa bude môcť rozhodnúť, či pokutu uloží, alebo nie.
Pokuty za porušovanie ochrany osobných údajov zmiernia
Zdroj obrázku: SXC/free
 

Za porušovanie zákona o ochrane osobných údajov by už nemali byť pokuty povinné - Úrad na ochranu osobných údajov sa bude môcť rozhodnúť, či pokutu uloží, alebo nie.

Ukladanie pokút a poriadkových pokút by tak malo závisieť od jednotlivých typov povinností, ktoré zamestnávateľom z tohto zákona plynú a závažnosti jeho prípadného porušenia. Výrazne má tiež klesnúť sadzobník pokút. Takúto zmenu prináša novela zákona o ochrane osobných údajov, ktorú dnes parlament posunul do druhého čítania. Parlament sa návrhom zaoberá v skrátenom legislatívnom konaní. "Je to reakcia na tie signály, ktoré dostal predseda vlády, že to bolo mimoriadne byrokraticky zaťažujúce. Je to rýchla reakcia,“ vysvetlil podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Súčasný zákon, ktorý je v praxi približne rok, opakovane kritizovali zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) a Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ SR). Normu považujú za administratívny nezmysel desaťročia. Zákon je podľa zamestnávateľov svojimi nevykonateľnými a absurdnými ustanoveniami ťažko aplikovateľný v praxi a predstavuje iba zbytočnú finančnú záťaž. Reálne posilnenie ochrany osobných údajov je však otázne. Pokuty označili zamestnávatelia za likvidačné.

Účelom predkladaného materiálu je najmä minimalizovať nejasnosti a zjednodušiť a uľahčiť niektoré požiadavky pri plnení povinností v rámci procesu spracúvania osobných údajov fyzických osôb zo strany prevádzkovateľov a sprostredkovateľov. Podľa vlády zohľadňuje predložený návrh zákona predovšetkým vzťah medzi prevádzkovateľom a oprávnenou osobou, ktorá u prevádzkovateľa prichádza do styku s osobnými údajmi. Zamestnávatelia označili za problematickú pozíciu tejto zodpovednej osoby v súčasnom platnom zákone, ktorá podlieha povinnosti vykonať skúšku na úrade, pričom podľa zákona nesie neustále riziko uloženia pokuty až do výšky tritisíc eur.

Návrh zákona v definícii oprávnenej osoby v tejto súvislosti predpokladá zmenu, a to z pracovného pomeru na pracovnoprávny vzťah. Dôvodom je to, že vznik funkcie oprávnenej osoby nie je viazaný výlučne len na pracovný pomer, ale oprávnenou osobou môže byť napríklad aj fyzická osoba, ktorá vykonáva činnosť na základe dohody o vykonaní práce alebo dohody o pracovnej činnosti, či fyzická osoba, vykonávajúca absolventskú prax. Novela zákona má zároveň pri oprávnenej osobe snahu znížiť aj administratívnu záťaž, a to pokiaľ ide o obsah poučenia oprávnenej osoby, preto navrhuje jeho rozsah zúžiť.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:



Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 4 rokmi
Kniha vám raz a navždy vysvetlí rozdiel medzi aktívom a pasívom a ukáže vám, čo učiť vaše deti, aby si v budúcnosti samy zabezpečili finančný úspech.
pred 4 rokmi
Hybridná technológia pohonu sa sťahuje do najvyššej triedy.
pred 6 rokmi
Výskum ukázal, že predovšetkým u dievčat negatívny postoj k vlastnému telu súvisí s nadváhou v dospelosti.
pred 7 rokmi
Už po druhý raz sa v rakúskej metropole uskutoční od 22. do 30. septembra filmový festival /slash.
pred 4 rokmi
Vírusy chrípky a vírusy prinášajúce prechladnutie zapríčiňujú vysoko infekčné ochorenia dýchacích ciest. Chrípka je charakterizovaná rýchlym nástupom vysokej horúčky, bolesťami svalov, kĺbov, hlavy a veľkej únavy.
pred 7 rokmi
Na albume Echoes sa spevák vracia k popu rokov osemdesiatych. Keby som mal k niečomu prirovnávať, tak k Boy Georgeovi a jeho formácii Culture Club.
pred 4 rokmi
Blesková súťaž o lístky na Konvergencie.
pred 2 rokmi
Musel zomrieť, aby mohol žiť.