Zastupujúci hlavný hygienik Slovenskej republiky Ivan Rovný radí obmedziť kávu či alkohol, vhodné nie je vo veľkom množstve piť ani džúsy či nektáre.
Zdroj obrázku: SXC/free
Denne človek stráca potením, močom, stolicou a dýchaním približne tri litre vody, ktorú treba doplniť, pripomína zastupujúci hlavný hygienik Slovenskej republiky Ivan Rovný.
To je možné dosiahnuť správnym pitným režimom. Ako uvádza
Rovný, denne treba vypiť
minimálne tri litre tekutín. V prípade väčších strát tekutín napríklad potením, treba však ich príjem adekvátne zvýšiť. Do úvahy treba brať aj prípadnú diagnózu človeka, ak trpí napríklad kardiovaskulárnym, obličkovým alebo metabolickým ochorením. Tekutiny by sa mali dopĺňať najmä
pitím nealkoholických nápojov.
Rovný pripomína, že tekutiny sú aj v potravinách či už v ovocí alebo zelenine.
Podľa hygienika je vhodnejšie
piť priebežne menšie množstvá tekutín ako nárazovo veľa, a nie je dobré piť ani
príliš studené nápoje. Najvhodnejšími tekutinami na uhasenie smädu sú
voda,
bylinkové a ovocné čaje,
minerálne vody alebo
zriedené ovocné šťavy. Mali by sme obmedziť aj pitie kávy, pretože má dehydratačný účinok. Ak sa však kávy nevieme vzdať, mali by sme ju piť aj s nealkoholickým nápojom, aby sa strata tekutín spôsobená diuretickým účinkom kávy kompenzovala.
Okrem kávy
Rovný radí aj
obmedziť pitie alkoholu. Vo veľkom množstve hygienik neodporúča ani džúsy a nektáre, pretože obsahujú pomerne vysoký obsah jednoduchých cukrov, čo jednak zvyšuje ich kalorickú hodnotu a tiež vylučovanie vody z organizmu. Taktiež výber
minerálnych vôd treba posúdiť podľa zloženia a prípadne aj zohľadniť diagnózu a priebežne minerálne vody obmieňať.
Stravovanie v letných mesiacoch má určité osobitosti vyplývajúce zo špecifík leta, ktorými sú najvyššie teploty vzduchu v roku, relatívne nízka vlhkosť vzduchu či častejšie jedenie epidemiologicky rizikových potravín ako je napríklad zmrzlina, pripomína
Rovný. Upozorňuje, že dôraz treba klásť v letných mesiacoch najmä na správny pitný režim a "ľahšiu" stravu. To znamená na potraviny s nižšou energetickou hodnotou alebo potraviny s vyššou stráviteľnosťou. Takisto treba dbať na prípravu, skladovanie a manipuláciu s potravinami a jedlami či už v domácnostiach alebo v zariadeniach spoločného stravovania. Osobitne dôležité je to v prípade epidemiologicky rizikových potravín ako sú napríklad dojčenská a detská výživa, lahôdky, cukrárske výrobky alebo zmrzlina.