Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 24. novembra 2017, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Veľká päťka Afriky

Zdroj: © Server.sk, redaktor: deny, pridané: 08.10.2011

Afrika - druhý najväčší a druhý najľudnatejší svetadiel - sa môže pýšiť azda najväčším počtom zvierat a rozmanitosťou zveri.
Veľká päťka Afriky
Zdroj obrázku: SXC/free
 

Afrika - druhý najväčší a druhý najľudnatejší svetadiel - sa môže pýšiť azda najväčším počtom zvierat a rozmanitosťou zveri. Žijú tu mäsožravce (napr. levy, hyeny a gepardy), bylinožravce (napr. byvoly, vysoká zver, slony a žirafy), ale aj plazy, primáty a hmyz. My sa však dnes pozrieme na veľkú päťku Afriky.

Lev

Lev je ohrozeným druhom, pretože ľudia mu narúšajú jeho prirodzené teritórium a lovia ho. V súčasnosti sa počet africkej populácie leva udáva od 50 000 do 200 000 jedincov. Prvý údaj je však pravdepodobnejší.

Lev patrí medzi tri najväčšie africké mačkovité šelmy. Charakteristická je pre neho krátka a plavá až tmavohnedá srsť, u samcov je doplnená mohutnou hrivou, ktorá má aj praktický význam – zastrašuje sokov a pri súbojoch tlmí údery smerované na hlavu a krk. Z mačkovitých šeliem ja najpozoruhodnejší tým, že žije vo svorke. Len chorí, zranení a starí jedinci žijú osamote. Vo svorke dlhodobo pretrvávajú len samice, ktoré sú si blízke príbuzné. Mladé samce, ale vo výnimočnom prípade aj samice, po dosiahnutí veku tri a pol roka opúšťajú svorku alebo sú z nej vyhnaní. Z mladých levov sa tak stávajú nomádi, ktorí sa potulujú po oblasti bez pevného teritória. Pri love koristi sú však osamotené levy vo veľkej nevýhode. Vo svorke až 70% potravy obstarajú samice.
Lev
Lev patrí medzi tri najväčšie africké mačkovité šelmy.
zdroj: SXC/free

Vo všeobecnosti platí, že levy lovia predovšetkým za súmraku, pri svitaní a v noci, a to v blízkosti napájadiel. Ku koristi sa opatrne priblížia skrčení vo vysokej tráve, prípadne využívajú chvíľu zníženej ostražitosti koristi. Ak sa im podarí priblížiť sa do vzdialenosti kratšej ako desať metrov – zaútočia. Snažia sa strhnúť korisť svojou váhou a zahryznúť sa jej do krku. Smrť koristi nastane do niekoľkých minút. Pri delení koristi sa uplatňuje právo silnejšieho. Levy sa kŕmia ako prvé, nasledujú samice a až potom prichádzajú na rad mladí jedinci. Aj keď niekedy dochádza k šarvátkam, väčšinou sa dostane prídel potravy každému.

Levice mávajú vo vrhu väčšinou 2 až 4 mláďatá. Po narodení sú slepé a vážia len 1,5 kg. Ako trojtýždňové už majú mliečny chrup a začínajú behať. V šiestich týždňoch už preskúmavajú aj okolie a dokážu prehĺtať aj pevnú potravu. Než sa im podarí dospieť, levica niekoľkokrát zmení ich úkryt. Po desiatich týždňoch samoty sa matka s mladými vráti ku svorke. Mláďatá tu vyrastajú spoločne s ostatnými ako keby v jasliach. Samice sa starajú o mláďatá spoločne. Keď majú štrnásť týždňov začínajú matku sprevádzať na lov. Usmrtiť korisť dokážu už po roku, samostatne loviť až po dvoch. Dospelosti sa dožíva až 80% levíčat.

Slon

Slony patria k najväčším suchozemským cicavcom. Ich charakteristickým znakom je dlhý svalnatý a pohyblivý chobot, veľké uši a kly. Slon je síce obrovským zvieraťom, ale je až prekvapivo rýchly. Pri chôdzi ide slon približne rovnako ako človek, ak sa však vyplaší alebo keď útočí, dokáže bežať rýchlosťou až tridsať kilometrov za hodinu. Toto mohutné zviera aj napriek veľkej hmotnosti našľapuje mäkko a pohybuje sa takmer nehlučne.

Slon africký je väčší ako jeho bratranec z Indie, má väčšie uši a na konci chobota dva prstíky. Žije v rodinným skupinách tvorených dospelými samicami a ich mláďatami. Ich vzájomné vzťahy sú také pevné, že svojich mŕtvych „pochovávajú” pod hromadu vetiev a lístia. Za svojimi mŕtvymi skutočne smútia a pri mŕtvom zostávajú na stráži až niekoľko hodín. Skupinu vedie vždy stará a skúsená samica. Dospelé samce žijú samotársky, ku skupinám sa pridávajú len v období ruje. Samice mávajú jedno mláďa, ktoré sa rodí po 22 mesačnej gravidite. Po narodení váži 85 až 120 kg. Pohlavne slon dospeje v 10 až 13 rokoch. V priemere sa dožíva až 60 rokov.
Slon
Slon je výlučne bylinožravec, jeho potravu tvorí tráva, výhonky a kôra stromov.
zdroj: SXC/free

Slon je výlučne bylinožravec, jeho potravu tvorí tráva, výhonky a kôra stromov. Množstvo potravy, ktoré denne skonzumujú, je obrovské, pretože dokážu využiť len 35 až 40% toho čo príjmu, a tak musia denne žrať 15 až 18 hodín. Preto nemôžu spať dlhšie ako 4 hodiny. Pri ich „hodovaní” im padnú za obeť najrôznejšie trávy, lístie, drobné vetvy a plody. Vytrhávajú ich chobotom do papule. Zuby, ktorých majú slony len štyri stačia len na rozžutie potravy. Keď slon stratí všetky zuby, nemôže viacej žrať a umiera od hladu. To sa stáva vo veku asi 70 rokov.

Aj slon africký je ohrozeným druhom. Najväčšou hrozbou je pytliactvo zamerané na slonovinu, ktorá má na nelegálnom trhu obrovskú hodnotu. Prírodná populácia afrických slonov sa dnes odhaduje na 400 000 jedincov, ale pre porovnanie – v roku 1900 ich bolo viac ako 5 miliónov.

Leopard

Leopard škvrnitý je mäsožravý cicavec z čeľade mačkovitých šeliem. Je to samotár. Jeho telo je dlhé 0,9 až 1,9 m, chvost má dĺžku 60 až 110 cm, váži 37 až 90 kg. Má okrúhlu tvár, pomerne krátky ňufák, ale širokú papuľu, ktorá je vybavená mocnými čeľustnými svalmi, ktoré umožňujú zahryznúť sa do koristi, usmrtiť ju a roztrhať. Dlhé očné zuby slúžia na zabodnutie a uchopenie potravy. Vysoko vyvinuté trháky sú ako stvorené na rozrezanie kostí a šliach. Na prednej nohe má 5 prstov, na zadnej nohe 4 prsty. Každý prst má zahnutý zaťahovateľný pazúr na držanie koristi. Za normálnych okolností sú pazúry zatiahnuté, aby sa neotupovali. Lysé vankúšiky na chodidlách sú obkolesené srsťou, vďaka čomu je jeho pohyb tichý, priam nehlučný. Plecia a predné nohy sú tiež silné a svalnaté. Telo mu pokrýva srsť s rozetami s tmavým stredom a na spodnej strane tela má svetlo sfarbený podklad. Na hlave a nohách má zreteľné čierne škvrny.
leopard
Leopard škvrnitý je mäsožravý cicavec z čeľade mačkovitých šeliem.
zdroj: SXC/free
 
Má veľmi dobre vyvinuté zmysly. Veľké dopredu nasmerované oči mu umožňujú presne odhadovať vzdialenosti. Uši sú veľké, pohyblivé a lievikovitého tvaru, takže dobre zachytávajú zvuky koristi. Dlhé tvrdé a veľmi citlivé fúzy pomáhajú pri love v noci. Jeho pestrá strava zahŕňa malé živočíchy, ako sú chrobáky - lajniaky i cicavce s viacnásobne väčšou váhou, ako má on sám (napr. antilopy). Leopard je vynikajúci lezec a vďaka nesmiernej sile vytiahne korisť do koruny stromu, kde ju hneď konzumuje alebo si ju ukryje na neskôr. Na hrubých konároch môže nerušene pojedať a odložené mäso je v bezpečí pred hyenami a šakalmi Samici sa rodia v priemere 2 mláďatá po 90 až 105 dňoch gravidity. Stará sa o ne iba matka. Po 3 mesiacoch ich odstaví, no zostávajú s ňou rok alebo viac, súrodenci sa držia pri sebe aj dlhšie.

Podobne ako u mnohých mačkovitých šeliem a iných cicavcov, aj u leoparda škvrnitého sa vyskytuje melanizmus. Výsledkom genetickej zmeny je skutočnosť, že koža a srsť obsahujú veľké množstvo tmavého pigmentu - melanínu. Melanické leopardy, známe ako „čierne pantery“, žijú hlavne vo vlhkých hustých pralesoch. Kedysi ich vedci považovali za samostatný druh.

Nosorožec

Nosorožec je druhé najväčšie suchozemské zviera. Váži 1500 až 4000 kg. Má riedku srsť, nohy hrubé a krátke. Je to hrubokožec so zvláštnymi tvarmi. Jeho koža sa podobá pancieru. Nosorožec má výborný sluch aj čuch. Zrak má však pomerne zlý.

V Afrike žijú dva druhy nosorožcov – tuporohý a ostrorohý. Tuporohý nosorožec je najväčším a najspoločenskejším spomedzi všetkých druhov nosorožcov. Jeho predný roh môže byť dlhý až 150 cm. Farba srsti je sivá. Má dlhú hlavu a širokú hranatú tlamu. Ostatné nosorožce majú predĺženú a pohyblivú hornú peru, čo im umožňuje trhať listy. Nosorožec ostrorohý takisto žije v Afrike a má na nose dva rohy. Rohy môžu byť dlhé 50 až 70 cm. Predný roh je vždy dlhší. Na hornej pere má prírastok, ktorý sa podobá malému chobotu. Vyčnievajúca horná pera aj jemu pomáha pri jedení trávy a otrhávaní listov a konárikov stromov. Je to však najnevyspytateľnejší a hlavne najnebezpečnejší nosorožec.
Nosorožec
Nosorožec je druhé najväčšie suchozemské zviera.
zdroj: SXC/free

Nosorožce sa živia hlavne rastlinami, konárikmi stromov a lístím. Zo zeme si však vyrývajú aj korene a veľmi obľúbené hľuzy rôznych rastlín. Čo sa týka mláďat, samica nosorožca je gravidná 16 mesiacov. Rodí iba jedno mláďa, približné každé dva až štyri roky. Mláďa už po jednej hodine vie chodiť, ale zo začiatku sa drží tesne pri matke. Spočiatku nemá rohy, tie mu začínajú rásť až koncom prvého roku života. Nosorožce majú povesť útočiacich agresorov. Útočia však len vtedy, ak sa cítia v nebezpečenstve. Neuveriteľne rýchlo sa rozbehnú proti svojmu nepriateľovi. Snažia sa ho napichnúť na rok alebo ho rozšliapať. Na človeka útočia len ak sú ranené, alebo ich niekto náhle prekvapí či majú pri sebe mláďa. Medzi sebou však samce bojujú vždy. Bojujú tak, že si prekrížia rohy a potom ich trú o zem. Porazený nosorožec odíde. Víťaz sa na znak vyhraného súboja vymočí.

Byvol

Byvol africký putuje po afrických savanách a otvorenejších lesnatých oblastiach, ktoré pokrývajú veľké časti tohto svetadiela. Vyberá si najradšej územia s dostatočne hustým rastlinným porastom. Veľkosť stáda kolíše - od malých desaťčlenných skupín až po stáda, ktoré tvorí niekoľko stoviek kusov. Početnejšie stáda sa zdržiavajú skôr v savanách a tvoria ich predovšetkým samice sprevádzané mláďatami. Staršie samce žijú väčšinou samotársky a s pribúdajúcim vekom stúpa ich nebezpečnosť. Medzi dospelými samcami sa občas objavujú spory a konflikty, ktoré vrcholia najmä v období párenia. Aby predišli skutočnému boju, obmedzujú sa samce len na hrozby a vzájomné zastrašovanie. Ťažké úrazy z takýchto súbojov nemusia obaja protivníci prežiť.
Byvol
Byvoly sa bránia tým, že útočníka naberú na rohy a vymrštia ho do vzduchu.
zdroj: SXC/free

Byvol africký sa živí rôznymi trávami, ale príležitostne nepohrdne ani lístím zo stromov a kríkov. Pasie sa hlavne počas ranných a podvečerných hodín, noc využíva na odpočinok a prežúvanie. Keď nastanú veľké suchá, putuje, pokiaľ je to možné, do lesnatých oblastí alebo sa ukrýva vo vlhších údoliach. Dôležitá je pre neho prítomnosť dostatočného množstva vodných prameňov, v ktorých sa zvieratá ráno a večer napájajú. Samice sa pária s viacerými samcami, väčšinou je však otcom býk s najvyšším sociálnym postavením. Gravidita trvá približne jedenásť mesiacov a v normálnom prípade sa teliatka rodia hneď na začiatku ďalšieho obdobia dažďov. Toto ročné obdobie im poskytuje bohatú ponuku potravy, takže matky majú dostatok mlieka a teľce rýchlo rastú. Už veľmi krátko po narodení sú schopné stáť na nohách. Trojročné mladé býky opúšťajú matku a spájajú sa do vlastných menších skupín, ktoré sa od pôvodného stáda buď odštiepia alebo v ňom zostávajú. Pohlavne dospievajú v dvoch až troch rokoch, býčky sa však začínajú páriť až päťročné.

Toto veľké a silné zviera sa nemusí obávať nepriateľov. Leopardy či hyeny zabíjajú len byvolie teľatá, ktoré sa neopatrne vzdialili od stáda alebo ich oslabila choroba či zranenie. Byvoly sa bránia tým, že útočníka naberú na rohy a vymrštia ho do vzduchu. Veľké stáda byvolov sú prakticky nenapadnuteľné. Byvoly síce často pred nepriateľom utekajú, ale potom sa náhle zastavia, aby vytvorili obranný múr.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Fotografia
Mario
pred 5 rokmi
Afrika - druhý najväčší a druhý najľudnatejší svetadiel - sa môže pýšiť azda najväčším počtom zvierat a rozmanitosťou zveri. Odkaz na článok: http://server.sk/zaujimavosti/priroda/velka-patka-afriky/

ten leopard na obrázku neni leopard ale jaguar,leopard ma menšie telo a menšie škvrny

 

Diskusné príspevky (2)

Fotografia
Redakcia
pred 5 rokmi
ďakujeme za upozornenie, obrázok sme vymenili.
Fotografia
lolipop
pred 5 rokmi
Nič moc :)
Tvoje meno:

Komentár:


Dnes.Server.sk
Dnešné horúce témy »


V Dennom bare u Floriana v Martine organizujem ...
Čo je Facebook, foursquare a twitter? Ako fungu...



Opravy zásuviek,vypínačov,svietidiel,bytových z...
Najväčší výber originál generík Viagra Cialis a...
Vykonávame elektroinštalácie (i menšieho rozsah...

PLATOVÉ PODMIENKY 3,70€/hod netto + variabilná...
ak chcete vedieť viac napíšte mi email, nechajt...
PLATOVÉ PODMIENKY 4,00€/hod netto + variabilná...

189 000.00 €
Na predaj rodinný dom, rozloha 250 m2
99 910.00 €
Na predaj byt, 4 a viac izieb, rozloha 78 m2
1 200.00 € /mesiac
Na prenájom rodinný dom, rozloha 160 m2





Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 8 rokmi
Je iba na škodu veci, že táto nórska speváčka sa k nám dostáva iba veľmi ťažko.
pred 4 rokmi
Bude to jediný letný koncert, ktorý speváčka odohrá na Slovensku.
pred 4 rokmi
35-ročný spevák a rapper na zatiaľ nepomenovanú novinku nahral tri skladby.
pred rokom a pol
Ivan Tásler s kapelou IMT Smile pokračuje v sérii koncertov s názvom Acoustic.
pred 5 rokmi
Koncertná bomba. Tak sa dá nazvať vystúpenie skupiny Para v preplnenom Ateliéri Babylon v Bratislave. Fanúšikovia spievali, tancovali a svojich miláčikov nechceli pustiť z pódia.
pred 6 rokmi
Hudobná skladačka z pera poľského skladateľa Abela Korzeniowskeho jednoznačne stojí za pozornosť.
pred 5 rokmi
Niektoré právomoci súčasného predsedu správnej rady spoločnosti Mercedes Nicka Frya prevezme šéf sekcie motošportu Toto Wolf
pred 6 rokmi
Podľa motta „zábava na každý deň“ rozšíril Fiat ponuku v typovom rade 500 o nové modely Fiat 500 TwinAir Plus a Fiat 500C TwinAir Plus.