Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 22. júla 2019, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Sézona husacích hodov sa začína:

Zdroj: TS Server.sk, redaktor: redakcia, pridané: 28.08.2015

Cech husacinárov pozýva na Deň otvorených dverí do Slovenského Grobu!
Sézona husacích hodov sa začína:
Zdroj obrázku: neuvedený
 

Slovensko sa môže doslova v celosvetovom meradle popýšiť jedinečným gurmánskym pokladom. Je ním vyše 100 – ročná, dodnes zachovaná tradícia pečenia husí, ktorou je charakteristická západoslovenská obec Slovenský Grob. Vďaka občianskemu združeniu CECH HUSACINÁROV SLOVENSKÉHO GROBU http://www.cechhusacinarov.sk/ sa meno našej krajiny šíri do celého sveta. Najhlasnejšie sa o legendárnej slovenskej obci a jej tradícii rozpráva za hranicami našej krajiny predovšetkým na jeseň. Práve vtedy sa totiž oficiálne začína sviatok všetkých milovníkov husaciny - sezóna husacích hodov.

Sezóna husacích hodov sa začína práve v týchto dňoch! Tento rok ju už po 15ty krát oficiálne odštartuje Deň otvorených dverí v Slovenskom Grobe. Milovníci dobrého jedla a kvalitnej husaciny by v sobotu 29. augusta nemali chýbať v Slovensko Grobe, ktorý je vďaka svojmu vychýrenému husacinárskemu remeslu vychýreným cieľom pre domácich gurmánov ale i pre gastroturistov z celého sveta. Zástupcovia Cechu husacinárov sa netaja tým, že do Slovenského Grobu často zavítajú i slovenskí či zahraniční štátnici. Gurmánska špecialita spod Malých Karpát jednoducho uspokojí aj tie najnáročnejšie chuťové poháriky... „Srdečne pozývame všetkých, ktorí si chcú urobiť výlet do príjemného prostredia Slovenského Grobu a popri tom si vychutnať to najlepšie z umenia najskúsenejších slovenských husacinárov,“ pozýva Cech husacinárov Slovenského Grobu, tvorený ôsmimi reštauračnými prevádzkami Slovenského Grobu, ktoré sú v Cechu združené.

Slov. Grob  mapa
zdroj:


Grobský dvor, Gurmánsky Grob, Husacina Plus Penzión, Husacina u Zápražných, Penzión & Restaurant Karolína, Pivnica u Zlatej Husi, Husacina u Jakuba a Zelený dvor – tak znejú názvy reštaurácií, v ktorých sa husacinárska tradícia dodnes dedí z generácie na generáciu. Práve v týchto ôsmich vychýrených kuchyniach chutí husacie mäso a špeciality, ktoré k nemu patria, najlepšie z celého Slovenska i ďalekého okolia. Spomínané reštauračné prevádzky sú spoločne s partnermi - Bratislavským samosprávnym krajom www.region-bsk.sk a krajskou organizáciou cestovného ruchu Bratislava Region Tourism www.tourismbratislava.com - zároveň organizátormi Dňa otvorených dverí, teda symbolického štartu sezóny husacích hodov. V týchto ôsmich vybraných reštauráciách sa môžu milovníci husaciny 29. augusta najesť dosýta za symbolickú cenu 7,- Eur.
Podmienkou je len zakúpenie vstupenky na Deň otvorených dverí v hodnote 2,- Eur v ktorejkoľvek zo spomínaných reštaurácií Cechu. Po jej zakúpení môžu návštevníci degustovať a porovnávať 200 gramové porcie husaciny s lokšami a prílohou v ktorejkoľvek z prevádzok Cechu za spomínanú symbolickú sumu 7,- Eur. V predaji bude 1200 vstupeniek, približne toľko hostí totiž zvykne do Slovenského Grobu zavítať v prípade priaznivého počasia, ktoré by podľa predpovede malo byť aj tento rok.

Deň otvorených dverí v „slovenskej mekke husaciny“ sa toto leto rok uskutoční už 15-ty krát. Základným významom podujatia je dať návštevníkom možnosť, zvoliť si reštauráciu, v ktorej im husacina chutí najviac, aby sa neskôr vrátili na klasické husacie hody práve do tej svojej obľúbenej prevádzky a aby jej dobré meno šírili medzi gurmánmi ďalej... Návštevníci Dňa otvorených dverí budú mať okrem husaciny v prevádzkach Cechu husacinárov možnosť ochutnať tiež tradičné malokarpatské vína v Kultúrnom dome i v prevádzke Chateau Vin Mira Jajcaya. Chýbať nebudú ani obľúbené atrakcie pre deti, hudobný program a výletný vláčik, ktorý hostí prevezie po legendárnej obci. Vítané sú preto aj rodiny s deťmi, keďže Deň otvorených dverí sa koná každoročne na prahu letných prázdnin a začiatku školského roka.

DOD Slovenský Grob
zdroj:


CECH HUSACINÁROV SLOVENSKÉHO GROBU Do Cechu husacinárov sa združilo 8 prevádzok, ktoré majú snahu udržať kvalitu a dobré meno husaciny v Slovenskom Grobe. Za každou upečenou husou je kus poctivej práce, čo ocenila aj Európska komisia 2006, keď zo 422 projektov z celej EU, Európska komisia vybrala za dodržiavanie tradície husaciny ako najlepší projekt v rámci malého a stredného podnikania. Každý spokojný hosť, je pre nás výzvou byť lepší a zvyšovať kvalitu našich služieb. Nenechajte si ujsť jedinečný zážitok v útulných reštauráciách Cechu husacinárov Slovenského Grobu.

1/ GURMÁNSKY GROB – rodina Hašková

Je rodinná reštaurácia, ktorej majiteľ – špecialista na husacinu Vám spolu s manželkou a teamom nachystá, navarí a upečie v tradičnej peci na drevo a v hlinených pekáčoch chrumkavé pečené husi, fantastické kačky, lokše, lahodnú husaciu pečienku. Samozrejme treba ochutnať slávnu grobskú husaciu polievku a na záver domácu makovú štrúdľu. Husi a kačky si chováme na vlastnej farme v domácom chove. K dispozícií je vínna pivnica ktorá ponúka široký sortiment skvelých lokálnych ale aj zahraničných vín. Na tieto slávne gurmánske dobroty k nám chodia hostia z celej Európy, ale aj labužníci od Pekingu až po New York. Budeme veľmi radi, keď aj pre Vás budeme môcť pripraviť husacie dobroty.
Príďte, bude to neuveriteľný kulinársky a pocitový zážitok. Všetko o našej reštaurácii nájdete na našej webovej stránke - www.gurmanskygrob.sk Kontakt: - adresa: Chorvátska 41, Slovenský Grob, 900 26
tel.: 033/ 647 83 55, 0903/ 450 453
e-mail: borishasko@hotmail.com
www: www.gurmanskygrob.sk

2/ GROBSKÝ DVOR – Vladimír Minarovič

Príjemné prostredie, delikátne jedlá našej domácej kuchyne a tradícia započatá v roku 1993 rodinou Minarovičových... To je Grobský dvor, ktorý Vám poskytne pocit rodinnej atmosféry, pretože my sme tu naozaj doma. A o tento pocit sa s Vami radi podelíme. Jedlo si môžete vychutnať aj na terase a v pivničke s vinotékou, ktorá je jediná v Slovenskom Grobe 4m pod zemou a má zachované prvky vínnej pivnice. Ak zavítate do nášho dvora neobídete naprázdno. Plné misy dochrumkava upečenej húsky z domáceho chovu, husacia pečeň a tradičné zemiakové lokše ktoré si sami pečieme.
V našom penzióne sme pre Vás pripravili 5 dvojlôžkových izieb a dva apartmány s kuchyňou. Izby sú zariadené dreveným nábytkom s kúpeľňou, TV, wifi a vlastným parkoviskom.
Konkurencie je dosť - navštívte ju a zistíte, že sa oplatí vrátiť. Každý, kto vstúpi do tohto podnikania a robí to dobre, obohacuje našu tradíciu, obec i Malokarpatskú vinnú cestu. Veríme, že aj Grobský dvor dá predstavám našich hostí ten pravý rozmer.
Kontakt: - adresa: Vajnorská 3, Slovenský Grob, 900 26
tel.: 033/ 647 88 89, 0905/ 264 196,
fax: 033/ 640 99 50 e-mail: grobskydvor@grobskydvor.sk
www: www.grobskydvor.sk

3/ PIVNICA U ZLATEJ HUSI – rod. Jajcayová

Všetky cesty vedú do Ríma, ale tie husie vedú k 100 - ročnej tradícii pečenia husí do Slovenského Grobu, do rodinnej reštaurácie PIVNICA U ZLATEJ HUSI, kam za touto pochúťkou chodia dlhé roky už 40 rokov gurmáni Slovenska, ale aj z celého sveta. Do chrumkava upečené husi v hlinenom pekáči, lahodnú pečienka a chutné grobské lokše sú pripravované podľa prastarých receptov. Ponúkame jedinečnú atmosféru a kvalitu v jednom. Z 260 druhov najlepších malokarpatských a zahraničných vín, ktoré sa nachádzajú v našej vinnej karte Vám naši sommelieri radi porozprávajú . O tento nevšedný zážitok sa postará už štvrtá generácia rodiny Jajcayovcov.
Kontakt: - adresa: Pezinská 2, Slovenský Grob, 900 26
tel.: 033/ 647 82 25, 0905 525 417, 0905 759 163
GPS: N48.1547 E17.1538
e-mail: pivnica@zlatahus.sk
www: www.zlatahus.sk

4/ HUSACINA U ZÁPRAŽNÝCH – Jana Hámorová

Tradícia chovu, pečenia a podávania husacích špecialít, tzn. husaciny, ako tomu hovoríme v Slovenskom Grobe, je veľmi stará. V našej rodine ju začala naša babka, pani Alžbeta Zápražná po 2. svetovej vojne. Dedko Dominik za to, že bojoval v SNP dostal osvedčenie, na základe ktorého získal licenciu na prevádzkovanie hostinca. V tomto hostinci sa podávali aj pečené husi s lokšami. Z pečených husi bol veľký úžitok. Masť po upečení husi zostala doma, pečienka, drobky, perie a hus boli predané v okolitých mestách na trhu. Najväčší boom nastal v 70 rokoch 20. storočia, kedy sa babka rozhodla prebudovať dedkovu stolársku dielňu na miestnosť pre hostí. V tom období poriadali členovia ROH a brigád socialistickej práce zájazdy na husacinu. V roku 1986 bola tradícia husaciny v našej rodine prerušená. Po dlhých deviatich rokoch v roku 1995 sa mi spolu s rodičmi podarilo naviazať na rodinnú tradíciu a otvoriť prevádzku s názvom Husacina u Zápražných na počesť zakladateľov.
V roku 2004 sme spolu s manželom našu reštauráciu radikálne zmenili. Vybudovali sme nové parkovisko a penzión, čím sme vytvorili pre našich hostí väčšie pohodlie.

Kontakt: - adresa: Pezinská 51, Slovenský Grob, 900 26
tel.: 0905/ 243 279
e-mail: info@husacina.eu
www: www.husacina.eu

5/ HUSACINA PLUS PENZIÓN – Richard Oravec

Naša reštaurácia ide v šlapajach slovenskogrobských tradícií a to podávaní husacích špecialít a kvalitných malokarpatských vín v rámci Malokarpatskej vínnej cesty. Reštaurácia má kapacitu max. 100 osôb. Je zariadená v ľudovom štýle s dreveným nábytkom a keramickou dlažbou. V prednej časti je priestor pre tanečný parket alebo premietacie plátno pri firemných rokovaniach. Usporiadanie priestoru je flexibilné - možno dohodnúť pri objednávke.
Kontakt: - adresa: Hlavná 6, Slovenský Grob, 900 26
tel.: 033/6478 206, 0903/ 767 654
fax: 033/ 64 78 469
e-mail: husacina@husacinaplus.sk
www: www.husacinaplus.sk

6/ PENZIÓN & RESTAURANT KAROLÍNA – rod. Jajcayová

Penzión Karolína je novootvorené zariadenie nachádzajúce sa v gurmánskom, známom a vyhľadávanom vidieckom prostredí na okraji obce Slovenský Grob. Ak vstúpite do nášho penziónu privíta Vás štýlový interiér vychádzajúci z použitia drevených masívnych stropov a ostatných doplňujúcich interiérových prvkov z dreveného masívu. Hlavná ubytovacia kapacita sa nachádza na prvom podlaží. Izby ponúkajú nádherný výhľad na Malé Karpaty, ktoré majú v každom ročnom období svoje čaro. Stravovanie návštevníkov poskytujeme v reštaurácii so zimnou záhradou. Výhľad zo zimnej záhrady na úpätie Malých Karpát nenechá nikoho na pochybách, že sme sa snažili pre svojich hostí splniť nielen príjemný kulinársky zážitok z nášho jedálnička ale prispieť i k celkovej pohode a stráveniu príjemných chvíl či už vo dvojici alebo v kruhu svojich blízkych a známych. Kontakt: - adresa: Pezinská 2, Slovenský Grob, 900 26 tel.: 033/ 647 8264, 0905 410 269 e-mail: karolina@nextra.sk // www: www.penzion-karolina.sk

7/ ZELENÝ DVOR – Mária Pluhárová

Oddych vo dvore plnom zelene spríjemní konzumáciu chutného mäska a malokarpatských vín. Husacie špeciality ponúkame hosťom po celý rok. K husacine podávame: lokše, burčiak a kvalitné malokarpatské vína. Okrem husacích špecialít podávame aj jedlá z rýb a hydiny. Prevádzka je vhodná pre rodinné oslavy, firemné posedenia, promócie atď. Kapacita miest: 8+20+16+45, spolu 89 miest na sedenie.
Kontakt: - adresa: Nová 49, Slovenský Grob, 900 26
tel.: 0905/ 898 859
fax: 033/6478349
e-mail: zelenydvor@zelenydvor.sk // www: www.zelenydvor.sk

8/ Husacina u Jakuba – rodina Krajčovičová

V našej rodine sa pečeniu husí venuje už tretia generácia. Húsky pre Vás pečieme podľa starých receptov v peci na drevo, vďaka čomu sú húsky chrumkavé, do zlata upečené a vynikajúco chutia. Dovoľujeme si Vás pozvať k nám na tradičné husacie hody so všetkým, čo k tomu patrí. Chrumkavá a šťavnatá husacinka, vynikajúce lokše, lahodná pečienka rozplývajúca sa na jazyku a samozrejme skvelé vínka z malokarpatskej oblasti. Budeme sa tešiť na Vašu návštevu.
Kontakt: - adresa: Pezinská 42, Slovenský Grob, 900 26
tel.: 0903/ 264 911
e-mail: husacinar@husacinar.sk
www: www.husacinar.sk // www.husacina-ujakuba.sk

Zdroj: SOUL FOR SHOW




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:



Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 7 rokmi
Hyundai predstavuje kombi s najväčším batožinovým priestorom vo svojej triede
pred 6 rokmi
Oceňovaná herečka v shakespearovskej klasike stvárni manželku Macbetha, ktorého zosobní Michael Fassbender.
pred 8 rokmi
Nezabudnuteľným zážitkom pre šťastlivcov bude možnosť si zaspievať s Bobbym naživo...
pred 6 rokmi
Vďaka úspechu novej skladby Gentleman je juhokórejský hudobník presvedčený, že sa prestal radiť medzi interpretov preslávených jednou piesňou.
pred 7 rokmi
Malé auto s malým dvojvalcom znie ako vynikajúca kombinácia, ktorá môže spolu dobre fungovať. Nová Panda tretej generácie je väčšia, praktickejšia a najlepšie sa bude cítiť v meste.
pred 10 rokmi
Návrat Robbieho Williamsa na hudobnú scénu je bezpochyby najočakávanejším návratom tejto sezóny.
pred 6 rokmi
Bratislava sa stala súčasťou novembrového turné kanadského súrodeneckého dua Tegan And Sara. Tohtoročný album Heartthrob, ktorý tvorí základ ich koncertného programu, označil New Musical Expres za jasného kandidáta na najlepší album roka.
pred 5 rokmi
Občania by v prípade podozrivého mailu, vyzývajúceho na úhradu v rámci neexistujúcej exekúcie, v žiadnom prípade nemali posielať peniaze na uvedené účty, ani otvárať prílohu e-mailu.