Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 25. apríla 2019, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Sézona husacích hodov sa začína:

Zdroj: TS Server.sk, redaktor: redakcia, pridané: 28.08.2015

Cech husacinárov pozýva na Deň otvorených dverí do Slovenského Grobu!
Sézona husacích hodov sa začína:
Zdroj obrázku: neuvedený
 

Slovensko sa môže doslova v celosvetovom meradle popýšiť jedinečným gurmánskym pokladom. Je ním vyše 100 – ročná, dodnes zachovaná tradícia pečenia husí, ktorou je charakteristická západoslovenská obec Slovenský Grob. Vďaka občianskemu združeniu CECH HUSACINÁROV SLOVENSKÉHO GROBU http://www.cechhusacinarov.sk/ sa meno našej krajiny šíri do celého sveta. Najhlasnejšie sa o legendárnej slovenskej obci a jej tradícii rozpráva za hranicami našej krajiny predovšetkým na jeseň. Práve vtedy sa totiž oficiálne začína sviatok všetkých milovníkov husaciny - sezóna husacích hodov.

Sezóna husacích hodov sa začína práve v týchto dňoch! Tento rok ju už po 15ty krát oficiálne odštartuje Deň otvorených dverí v Slovenskom Grobe. Milovníci dobrého jedla a kvalitnej husaciny by v sobotu 29. augusta nemali chýbať v Slovensko Grobe, ktorý je vďaka svojmu vychýrenému husacinárskemu remeslu vychýreným cieľom pre domácich gurmánov ale i pre gastroturistov z celého sveta. Zástupcovia Cechu husacinárov sa netaja tým, že do Slovenského Grobu často zavítajú i slovenskí či zahraniční štátnici. Gurmánska špecialita spod Malých Karpát jednoducho uspokojí aj tie najnáročnejšie chuťové poháriky... „Srdečne pozývame všetkých, ktorí si chcú urobiť výlet do príjemného prostredia Slovenského Grobu a popri tom si vychutnať to najlepšie z umenia najskúsenejších slovenských husacinárov,“ pozýva Cech husacinárov Slovenského Grobu, tvorený ôsmimi reštauračnými prevádzkami Slovenského Grobu, ktoré sú v Cechu združené.

Slov. Grob  mapa
zdroj:


Grobský dvor, Gurmánsky Grob, Husacina Plus Penzión, Husacina u Zápražných, Penzión & Restaurant Karolína, Pivnica u Zlatej Husi, Husacina u Jakuba a Zelený dvor – tak znejú názvy reštaurácií, v ktorých sa husacinárska tradícia dodnes dedí z generácie na generáciu. Práve v týchto ôsmich vychýrených kuchyniach chutí husacie mäso a špeciality, ktoré k nemu patria, najlepšie z celého Slovenska i ďalekého okolia. Spomínané reštauračné prevádzky sú spoločne s partnermi - Bratislavským samosprávnym krajom www.region-bsk.sk a krajskou organizáciou cestovného ruchu Bratislava Region Tourism www.tourismbratislava.com - zároveň organizátormi Dňa otvorených dverí, teda symbolického štartu sezóny husacích hodov. V týchto ôsmich vybraných reštauráciách sa môžu milovníci husaciny 29. augusta najesť dosýta za symbolickú cenu 7,- Eur.
Podmienkou je len zakúpenie vstupenky na Deň otvorených dverí v hodnote 2,- Eur v ktorejkoľvek zo spomínaných reštaurácií Cechu. Po jej zakúpení môžu návštevníci degustovať a porovnávať 200 gramové porcie husaciny s lokšami a prílohou v ktorejkoľvek z prevádzok Cechu za spomínanú symbolickú sumu 7,- Eur. V predaji bude 1200 vstupeniek, približne toľko hostí totiž zvykne do Slovenského Grobu zavítať v prípade priaznivého počasia, ktoré by podľa predpovede malo byť aj tento rok.

Deň otvorených dverí v „slovenskej mekke husaciny“ sa toto leto rok uskutoční už 15-ty krát. Základným významom podujatia je dať návštevníkom možnosť, zvoliť si reštauráciu, v ktorej im husacina chutí najviac, aby sa neskôr vrátili na klasické husacie hody práve do tej svojej obľúbenej prevádzky a aby jej dobré meno šírili medzi gurmánmi ďalej... Návštevníci Dňa otvorených dverí budú mať okrem husaciny v prevádzkach Cechu husacinárov možnosť ochutnať tiež tradičné malokarpatské vína v Kultúrnom dome i v prevádzke Chateau Vin Mira Jajcaya. Chýbať nebudú ani obľúbené atrakcie pre deti, hudobný program a výletný vláčik, ktorý hostí prevezie po legendárnej obci. Vítané sú preto aj rodiny s deťmi, keďže Deň otvorených dverí sa koná každoročne na prahu letných prázdnin a začiatku školského roka.

DOD Slovenský Grob
zdroj:


CECH HUSACINÁROV SLOVENSKÉHO GROBU Do Cechu husacinárov sa združilo 8 prevádzok, ktoré majú snahu udržať kvalitu a dobré meno husaciny v Slovenskom Grobe. Za každou upečenou husou je kus poctivej práce, čo ocenila aj Európska komisia 2006, keď zo 422 projektov z celej EU, Európska komisia vybrala za dodržiavanie tradície husaciny ako najlepší projekt v rámci malého a stredného podnikania. Každý spokojný hosť, je pre nás výzvou byť lepší a zvyšovať kvalitu našich služieb. Nenechajte si ujsť jedinečný zážitok v útulných reštauráciách Cechu husacinárov Slovenského Grobu.

1/ GURMÁNSKY GROB – rodina Hašková

Je rodinná reštaurácia, ktorej majiteľ – špecialista na husacinu Vám spolu s manželkou a teamom nachystá, navarí a upečie v tradičnej peci na drevo a v hlinených pekáčoch chrumkavé pečené husi, fantastické kačky, lokše, lahodnú husaciu pečienku. Samozrejme treba ochutnať slávnu grobskú husaciu polievku a na záver domácu makovú štrúdľu. Husi a kačky si chováme na vlastnej farme v domácom chove. K dispozícií je vínna pivnica ktorá ponúka široký sortiment skvelých lokálnych ale aj zahraničných vín. Na tieto slávne gurmánske dobroty k nám chodia hostia z celej Európy, ale aj labužníci od Pekingu až po New York. Budeme veľmi radi, keď aj pre Vás budeme môcť pripraviť husacie dobroty.
Príďte, bude to neuveriteľný kulinársky a pocitový zážitok. Všetko o našej reštaurácii nájdete na našej webovej stránke - www.gurmanskygrob.sk Kontakt: - adresa: Chorvátska 41, Slovenský Grob, 900 26
tel.: 033/ 647 83 55, 0903/ 450 453
e-mail: borishasko@hotmail.com
www: www.gurmanskygrob.sk

2/ GROBSKÝ DVOR – Vladimír Minarovič

Príjemné prostredie, delikátne jedlá našej domácej kuchyne a tradícia započatá v roku 1993 rodinou Minarovičových... To je Grobský dvor, ktorý Vám poskytne pocit rodinnej atmosféry, pretože my sme tu naozaj doma. A o tento pocit sa s Vami radi podelíme. Jedlo si môžete vychutnať aj na terase a v pivničke s vinotékou, ktorá je jediná v Slovenskom Grobe 4m pod zemou a má zachované prvky vínnej pivnice. Ak zavítate do nášho dvora neobídete naprázdno. Plné misy dochrumkava upečenej húsky z domáceho chovu, husacia pečeň a tradičné zemiakové lokše ktoré si sami pečieme.
V našom penzióne sme pre Vás pripravili 5 dvojlôžkových izieb a dva apartmány s kuchyňou. Izby sú zariadené dreveným nábytkom s kúpeľňou, TV, wifi a vlastným parkoviskom.
Konkurencie je dosť - navštívte ju a zistíte, že sa oplatí vrátiť. Každý, kto vstúpi do tohto podnikania a robí to dobre, obohacuje našu tradíciu, obec i Malokarpatskú vinnú cestu. Veríme, že aj Grobský dvor dá predstavám našich hostí ten pravý rozmer.
Kontakt: - adresa: Vajnorská 3, Slovenský Grob, 900 26
tel.: 033/ 647 88 89, 0905/ 264 196,
fax: 033/ 640 99 50 e-mail: grobskydvor@grobskydvor.sk
www: www.grobskydvor.sk

3/ PIVNICA U ZLATEJ HUSI – rod. Jajcayová

Všetky cesty vedú do Ríma, ale tie husie vedú k 100 - ročnej tradícii pečenia husí do Slovenského Grobu, do rodinnej reštaurácie PIVNICA U ZLATEJ HUSI, kam za touto pochúťkou chodia dlhé roky už 40 rokov gurmáni Slovenska, ale aj z celého sveta. Do chrumkava upečené husi v hlinenom pekáči, lahodnú pečienka a chutné grobské lokše sú pripravované podľa prastarých receptov. Ponúkame jedinečnú atmosféru a kvalitu v jednom. Z 260 druhov najlepších malokarpatských a zahraničných vín, ktoré sa nachádzajú v našej vinnej karte Vám naši sommelieri radi porozprávajú . O tento nevšedný zážitok sa postará už štvrtá generácia rodiny Jajcayovcov.
Kontakt: - adresa: Pezinská 2, Slovenský Grob, 900 26
tel.: 033/ 647 82 25, 0905 525 417, 0905 759 163
GPS: N48.1547 E17.1538
e-mail: pivnica@zlatahus.sk
www: www.zlatahus.sk

4/ HUSACINA U ZÁPRAŽNÝCH – Jana Hámorová

Tradícia chovu, pečenia a podávania husacích špecialít, tzn. husaciny, ako tomu hovoríme v Slovenskom Grobe, je veľmi stará. V našej rodine ju začala naša babka, pani Alžbeta Zápražná po 2. svetovej vojne. Dedko Dominik za to, že bojoval v SNP dostal osvedčenie, na základe ktorého získal licenciu na prevádzkovanie hostinca. V tomto hostinci sa podávali aj pečené husi s lokšami. Z pečených husi bol veľký úžitok. Masť po upečení husi zostala doma, pečienka, drobky, perie a hus boli predané v okolitých mestách na trhu. Najväčší boom nastal v 70 rokoch 20. storočia, kedy sa babka rozhodla prebudovať dedkovu stolársku dielňu na miestnosť pre hostí. V tom období poriadali členovia ROH a brigád socialistickej práce zájazdy na husacinu. V roku 1986 bola tradícia husaciny v našej rodine prerušená. Po dlhých deviatich rokoch v roku 1995 sa mi spolu s rodičmi podarilo naviazať na rodinnú tradíciu a otvoriť prevádzku s názvom Husacina u Zápražných na počesť zakladateľov.
V roku 2004 sme spolu s manželom našu reštauráciu radikálne zmenili. Vybudovali sme nové parkovisko a penzión, čím sme vytvorili pre našich hostí väčšie pohodlie.

Kontakt: - adresa: Pezinská 51, Slovenský Grob, 900 26
tel.: 0905/ 243 279
e-mail: info@husacina.eu
www: www.husacina.eu

5/ HUSACINA PLUS PENZIÓN – Richard Oravec

Naša reštaurácia ide v šlapajach slovenskogrobských tradícií a to podávaní husacích špecialít a kvalitných malokarpatských vín v rámci Malokarpatskej vínnej cesty. Reštaurácia má kapacitu max. 100 osôb. Je zariadená v ľudovom štýle s dreveným nábytkom a keramickou dlažbou. V prednej časti je priestor pre tanečný parket alebo premietacie plátno pri firemných rokovaniach. Usporiadanie priestoru je flexibilné - možno dohodnúť pri objednávke.
Kontakt: - adresa: Hlavná 6, Slovenský Grob, 900 26
tel.: 033/6478 206, 0903/ 767 654
fax: 033/ 64 78 469
e-mail: husacina@husacinaplus.sk
www: www.husacinaplus.sk

6/ PENZIÓN & RESTAURANT KAROLÍNA – rod. Jajcayová

Penzión Karolína je novootvorené zariadenie nachádzajúce sa v gurmánskom, známom a vyhľadávanom vidieckom prostredí na okraji obce Slovenský Grob. Ak vstúpite do nášho penziónu privíta Vás štýlový interiér vychádzajúci z použitia drevených masívnych stropov a ostatných doplňujúcich interiérových prvkov z dreveného masívu. Hlavná ubytovacia kapacita sa nachádza na prvom podlaží. Izby ponúkajú nádherný výhľad na Malé Karpaty, ktoré majú v každom ročnom období svoje čaro. Stravovanie návštevníkov poskytujeme v reštaurácii so zimnou záhradou. Výhľad zo zimnej záhrady na úpätie Malých Karpát nenechá nikoho na pochybách, že sme sa snažili pre svojich hostí splniť nielen príjemný kulinársky zážitok z nášho jedálnička ale prispieť i k celkovej pohode a stráveniu príjemných chvíl či už vo dvojici alebo v kruhu svojich blízkych a známych. Kontakt: - adresa: Pezinská 2, Slovenský Grob, 900 26 tel.: 033/ 647 8264, 0905 410 269 e-mail: karolina@nextra.sk // www: www.penzion-karolina.sk

7/ ZELENÝ DVOR – Mária Pluhárová

Oddych vo dvore plnom zelene spríjemní konzumáciu chutného mäska a malokarpatských vín. Husacie špeciality ponúkame hosťom po celý rok. K husacine podávame: lokše, burčiak a kvalitné malokarpatské vína. Okrem husacích špecialít podávame aj jedlá z rýb a hydiny. Prevádzka je vhodná pre rodinné oslavy, firemné posedenia, promócie atď. Kapacita miest: 8+20+16+45, spolu 89 miest na sedenie.
Kontakt: - adresa: Nová 49, Slovenský Grob, 900 26
tel.: 0905/ 898 859
fax: 033/6478349
e-mail: zelenydvor@zelenydvor.sk // www: www.zelenydvor.sk

8/ Husacina u Jakuba – rodina Krajčovičová

V našej rodine sa pečeniu husí venuje už tretia generácia. Húsky pre Vás pečieme podľa starých receptov v peci na drevo, vďaka čomu sú húsky chrumkavé, do zlata upečené a vynikajúco chutia. Dovoľujeme si Vás pozvať k nám na tradičné husacie hody so všetkým, čo k tomu patrí. Chrumkavá a šťavnatá husacinka, vynikajúce lokše, lahodná pečienka rozplývajúca sa na jazyku a samozrejme skvelé vínka z malokarpatskej oblasti. Budeme sa tešiť na Vašu návštevu.
Kontakt: - adresa: Pezinská 42, Slovenský Grob, 900 26
tel.: 0903/ 264 911
e-mail: husacinar@husacinar.sk
www: www.husacinar.sk // www.husacina-ujakuba.sk

Zdroj: SOUL FOR SHOW




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:



Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 7 rokmi
Stretnutia s odborníkmi v rámci kampane Máte vlastné telo vo svojich rukách budú bezplatné a budú sa konať vo vopred dohodnutých termínoch.
pred 6 rokmi
Podľa Heuréky kupujú seniori najmä bielu techniku, televízory a potreby pre dom a záhradu.
pred 5 rokmi
Vláknina má pozitívny vplyv na krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi.
pred 6 rokmi
Objavom roka sa stalo zoskupenie Zrní, ktoré sa v lete predvedie aj na festivale Pohoda v Trenčíne.
pred 6 rokmi
Okrem iných si v ňom zahral aj Braňo Jobus, známy zo skupín Karpatské chrbáty, Vrbovskí víťazi či projektu Abusus.
pred 6 rokmi
Scenárista John Logan by vraj chcel napísať scenáre dvoch na seba nadväzujúcich snímok.
pred 4 rokmi
Britské duo The Chemical Brothers patrí k najúspešnejším zástupcom elektroniky posledných dvoch dekád.
pred 7 rokmi
Dej diváka zavedie do jedného z mnoho luxusných kupé európskej linky Orient Expresu, ktoré sa stane jediným svedkom krutej a podivuhodnej vraždy kontroverzného milionára.